Председателят на ДАНС обясни, че Сергей Адониев е роден в Русия, има руско гражданство, което запазва и след получаване на българско си гражданство

Ние сме си свършили работата максимално добре, спрямо възможностите, които има. Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев по случая Сергей Адониев, като посочи, че цялата информация, която излезе в медиите, е насочена към действията на компетентните институции, съобщава БГНЕС.

Пред депутатите от две парламентарни комисии, където беше изслушан, председателят на ДАНС обясни, че Сергей Адониев е роден 1961 г. в Русия, има руско гражданство, което запазва и след получаване на българско си гражданство. „Процедурите за кандидатстване на Сергей Адониев и на съпругата му Мария Адониева за придобиване на българско гражданство са на основание на чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към Република България. Предложението е направено от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев”, обясни той. Министерство на правосъдието образува две преписки - за Сергей Адониев и съпругата му. Съгласно предложението на образуваните преписки двамата се разглеждат като отделни кандидатури.

 

„Към онзи момент в ДАНС не са били налични компрометиращи факти и обстоятелства, които да мотивират възражения по кандидатурата за предоставяне на българко гражданство на Сергей Адониев и Мария Адониева. Извършена е проверка във всички налични към онзи момент информационни фондове. От страна на агенцията е предоставено писмено становище на внимание на Министерствоо на правосъдието с копие до дирекция Миграция, че не се възразява молбата на лицата за получаване на българско гражданство да бъде удовлетворена”, каза председателят на ДАНС.

Преписките са разгледани на заседание на 9.5.2008г. на Съвета по гражданство. Кандидатурите им са одобрени от съвета. Тогавашният министър на правосъдието прави предложение за издаване на указ до вицепрезидента. Сергей Адониев и Мария Адониева придобиват българско гражданство с указ 56 от 2008 г..

 

„В края на януари 2018 г. при анализ на информация, която ние извършваме рутинно на открити източници по теми, относими към законовите задачи на ДАНС е идентифицирана информация за осъдителни присъди на Сергей Адониев на територията на САЩ в период предхождащ получаване на българското гражданство", обясни той. За проверка на данните ДАНС прави координация с партньорските служби. "По наша инициатива, не така както беше съобщено в медиите, в резултат на което на 18.5.2018 г. е получена конкретна информация с потвърждение за осъждане на 25.06.1998 г. на руския гражданин Сергей Адониев на територията на щата Калифорния за участие в измами с банкови преводи и пране на пари. Тези факти и обстоятелства са укрити от лицето по време на процедурата за предоставяне на българско гражданство”, обясни председателят на ДАНС.

Агенцията предприема действия в спешен порядък. Проведена е незабавна координация с Министерство на правосъдието и администрацията на президента. Следва заседанието на Съвета по гражданство, вицепрезидентът Илияна Йотова издава указ, с който му е отнето българското гражданство.

 

„Към момента на даване на становището от ДАНС по процедурата за предоставяне на българско гражданство на Сергей Адониев, Агенцията не е разполагала с налична информация, даваща основание за възразяване срещу кандидатурата”, каза Георгиев. Пред депутатите той обясни и че те нямат правна възможност да предприемат действия, които да бъдат насочени към съпругата Мария Адониева.