София. Парламентарната правна комисия прие Проект на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на председател, заместник председатели и секретар. Промените дойдоха два дни, след като от ГЕРБ обявиха, че ще задействат процедура за нова избирателна комисия. По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК и въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата, от БСП настояха за избор на нов състав. Народните представители от левицата обаче не присъстваха на заседанието на Комисията по правни въпроси.
Крайният вариант на процедурни правила беше представен от председателя на комисията и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. Неправителствените организации и парламентът (народни представители, парламентарни групи и коалиции) ще могат да предлагат членове на ЦИК, които ще бъдат изпратени на президента на Република България. Срокът за предложения от НПО ще бъде 12-дневен, а от парламента – 14 дни. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също ще могат да заявят участие. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на правната комисия, което ще се излъчва на живо. Освен всички други документи, кандидатите да изготвят и концепция, в която да представят виждането си за ЦИК. Председателят, зам.-председателите и секретарят на Комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции в двудневен срок. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Проектопрограмата на Народното събрание предвижда процедурните правила за избор на ЦИК да бъдат гласувани на пленарното заседание на 21 февруари. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.
„Очакваме най-късно до 18-19 март Народното събрание на избере кандидатите за новия състав на ЦИК. Но няма срок докога президентът да издаде указ за назначаване“, посочи Данаил Кирилов. Той обясни, че ще има 18 члена на ЦИК, които се разпределят пропорционално между парламентарно представените партии. „А другите са плюс тази квота от 18 души. Формацията на Николай Бареков има право да излъчи такъв кандидат“, посочи Кирилов. Попитан дали може да бъде номиниран същият състав на ЦИК, какъвто е в момента, за да няма проблеми, Кирилов отговори: „По никакъв начин не искаме да пресъздадем съставът такъв, какъвто е бил. Ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще направим съответно предложение“.
Цветилена СИМЕОНОВА