София. Стотици аптеки в страната в сряда останаха затворени с магистър-фармацевтите на работното си място в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата. В протеста, организиран от Националната аптечна камара, се включиха повече от 700 обекта. Протестът се проведе близо две седмици, след като здравният министър Кирил Ананиев увери, че няма да има затворена аптека заради системата за верификация на лекарства. В началото на месеца той обясни, че системата, чиято основна цел е борбата с нелегалната търговия на лекарства, започва да функционира на територията на ЕС от 9 февруари 2019 г., като в България въвеждането ѝ ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. Тогава той бе категоричен, че няма да има затворени аптеки, а българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да открият в аптечната мрежа необходимите лекарствени продукти. Здравният министър уточни, че от общо 3600 аптеки в страната, 2400 имат договор с Националната здравноосигурителна каса и работят с компютри и специализиран софтуер. По думите му тези търговци на дребно трябва единствено да закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. За да работят останалите 1200 аптеки и за да следят складовите си наличности, също трябва да си закупят единствено четец. Здравният министър тогава заяви, че според него случаите, при които аптеки функционират без интернет и компютър са единични, като ако има такива, те трябва да заплатят между 1500 и 2000 лв. еднократно за въвеждане на системата за верификация, но отбеляза, че магистър-фармацевтите са уведомени за новия регламент от 2016 г. и сумата не е непосилна.
В деня на протеста на фармацевтите председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни, че недоволството не е срещу верификацията на лекарствата, а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Той посочи, че фармацевтите не искат на всеки няколко месеца да се приемат системи на парче, които да се плащат от аптеките, а да има държавно планиране и да се търси европейско финансиране и държавно подпомагане. От Аптечната камара отправят редица искания към управляващите, сред които приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта. Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.
Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че не разбира протеста на фармацевтите. По думите му няма как да им се предостави ресурс за въвеждането на системата за верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ. „Аз не мога да разбера за какво е този протест. Първо това е европейска директива, имахме достатъчно дълъг период на обучение - от 3 600 аптеки над 2 100 имат нови регистрации, близо по 10 аптеки на ден. Не виждам някакъв проблем. До колкото знам никъде в ЕС няма протест, какъвто се създава при нас“, посочи той. „Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всяка аптека да се включи и да изпълни всички изисквания, които са изключително ясни“, отбеляза Ананиев. „Аз чух, че държавата не е знаела, какво да прави. Това за мен е неразбираемо. Имаме ясна програма и ясни изисквания, критерии, методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в нашата система на верификация“, уточни той. „Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, имат своите компютри и програми, те са готови и включени в системата на верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира за държавна помощ“, допълни здравният министър.
Изпълнителното бюро на БСП проведе среща с представители на Националната аптечна камара по искане на фармацевтите. След срещата от партията дадоха пресконференция, на която обвиниха ГЕРБ, че заради некадърност са създали пълен хаос в мрежата на аптеките. Лидерът на левицата заяви, че за да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яхва протестите, всички решения и действия ще се базират на споразумение за сътрудничество между партията и Националната аптечна камара. БСП и Националната аптечна камара настояват аптечната мрежа да бъде държавна политика, както и въвеждането на единни държавни цени на лекарствата. Корнелия Нинова съобщи, че един от проблемите на фармацевтите е, че ги карат да вкарват едновременно четири софтуерни системи. Освен това те се притесняват, че НАП иска да вижда цялата им база данни и са поставили въпроса дали Агенцията има право на достъп до пациентска информация и теглят ли се данни на пациенти. Лидерът на левицата добави, че от камарата търсят подкрепа, защото аптеките не могат да си позволят разходите за верификация на лекарствата. Фармацевтите отбелязват, че става въпрос за европейски регламент, но финансовият ангажимент по поддръжката на цялата система трябва да е на производителите на лекарства. Нинова бе категорична, че управляващите убиват малкия и среден бизнес, защото малките аптеки ще затворят. По думите ѝ се спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите не само у нас, но и по света, и ги прехвърлят на малкия и среден бизнес. „Отново виждаме политика в подкрепа на олигарсите и на големите“, коментира още лидерът на социалистите. Тя заяви, че най-страшното е, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства, а за някои от тях те са животоспасяващи, но за съжаление няма никаква чуваемост за проблемите на хората от страна на управляващите. Корнелия Нинова каза още, че БСП и фармацевтите са се обединили в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. Тя добави, че по информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави, а други даже не са подписали споразумението за присъединяване към регламента. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов коментира, че държавата възприема аптеките като институции, които са срещу нея и са длъжни да се съобразяват с нейните наредби. Той отбеляза, че има аптеки, които обслужват радиус повече от 60 км и тяхното затваряне представлява сериозна опасност за снабдяването с лекарства на всички граждани в този регион. „Не трябва да съществува т.нар. лекарствен туризъм, който не е само на територията на страната, а и извън нея“, отбеляза народният представител.