София. Очакваме най-късно до 18-19 март Народното събрание да избере кандидатите за новия състав на ЦИК. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали може да бъде номиниран същият състав на ЦИК, какъвто е в момента, за да няма проблеми, Кирилов отговори: „По никакъв начин не искаме това да пресъздадем съставът такъв, какъвто е бил. Ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще направим съответно предложение“. Кирилов обясни, че мандатът на ГЕРБ в сегашния ЦИК не беше напълно усвоен. „Имахме зам.-председател, който подаде оставка, и не сме правили предложения за друг“, заяви той.
Кирилов посочи, че ще има 18 члена на ЦИК, които се определят съобразно парламентарно представените партии. „А другите са плюс тази квота от 18 души. Формацията на Бареков има право да излъчи такъв кандидат“, обясни народният представител.
Той уточни, че се очаква най-късно около 18-19 март Народното събрание да избере кандидатите. „Но няма срок кога президентът да издаде указ за назначаване“, посочи Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА