София. Трите партии от коалицията „Обединени патриоти“ не са водили разговори за съвместно явяване на евроизборите. Темата коментираха двама от тримата лидери в кулоарите на Народното събрание. Председателят на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че дори и партиите от малката коалиция да се явят отделно на евроизборите, това няма да се отрази на довършването на управленския мандат. „Няколко месеца наред настоявах за отговор, за някакво решение как ще се явяваме на евроизборите. След това се отказах, защото колегите ми някак си отбиваха този въпрос – имало време, трябвало да помислят, и се отказах да питам, защото излизаше, че „много ми е зор“. А не ми е зор. Даже в момента този въпрос не ми е основен“, заяви той. Сидеров посочи, че не може да се каже предварително дали ако трите партии се явят отделно на евроизборите, ще ги загубят. „Но е възможен и такъв вариант. Аз не мога насила да събера трите партии. Ако номинацията на Валери Симеонов от НФСБ и на Ангел Джамбазки от ВМРО е някакъв косвен знак, че искат да се явяват самостоятелно, то е добре да си го кажем ясно, културно и цивилизовано“, коментира лидерът на „Атака“ и обясни, че партията е готова за всякакви варианти. Сидеров уточни, че все още не знае дали би приел да оглави листата на партията.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията действа за самостоятелно явяване на евроизборите. Попитан дали „Атака“ и ВМРО знаят за това, той заяви, че ако следят новинарските емисии, със сигурност ще знаят. „С оглед на взаимоотношенията в коалицията „Обединени патриоти“, съвсем естествено е НФСБ да предприема необходимите действия за подготовка на самостоятелно явяване на европейските избори. Това не е окончателно решение, защото не съм лидер на еднолична партия. Решенията в НФСБ се вземат от Политическия съвет, както е записано в Устава. Няма как Уставът да бъде заобиколен“, посочи Валери Симеонов. „Казвам го открито. Не го крием и не извършваме задкулисни договорености. Не подхвърляме на медиите, че ще вкараме 3-4 депутати общо с разни консервативни псевдосубекти, нито пък водим подготвителна кампания за издигане на наш кандидат още от миналата година, без да уведомяваме партньорите си“, коментира той. Симеонов посочи още, че според него „Атака“ и ВМРО също се подготвят самостоятелно за евроизборите.
Ден по-рано лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че за него най-добрият вариант е „Обединени патриоти“ да се явят заедно. „Ако някоя от партиите реши да участва самостоятелно или в коалиция с някой друг, това е нейно право. Това не отнема ангажимента и на трите партии в коалицията към програмата за управление на правителството, мнозинството в парламента и подкрепата към правителството“, заяви той. Каракачанов предложи вътрешни избори да определят местата в листата на „Обединени патриоти“ за евровота.
Цветилена СИМЕОНОВА