САЩ се опитва да убеди своите съюзници от Евросъюза да прекратят отношенията си с Huawei, но Германия заяви, че е готова да работи съвместно с китайския технологичен гигант върху създаването на 5G инфраструктура.

Правителството на Германия е готово да позволи на Huawei Technologies Co в създаването на националната 5G инфраструктура. Информацията е на The Wall Street Journal, който допълва, че решението е взето от голяма група министри и сега предстои неговото одобрение от парламента.

CNBC потвърди тази информация като цитира говорителя на Министерството на вътрешните работи на Германия Бьорн Грюневалдер (Bjorn Grunewalder), който заяви, че към днешен ден не се планира изключването на който и да било производител от конкурса и че това е юридически невъзможно.

Според доклад на британското разузнаване, показан от Financial Times, Британия счита рисковете за използване на оборудването на Huawei като управляеми и е в състояние да осигури информационната безопасност на своите структури. Но двете големи британски телекомуникационни мрежи – EE и Vodafone вече заявиха, че няма да използват оборудването на Huawei за изграждането на 5G. Но другите два големи мобилни оператора O2 и Three възнамеряват да използват техниката на китайския производител.

Официалната позиция на Германия и Британия по този въпрос може да повлияе на решенията на останалите европейски страни и да се превърне в удар срещу САЩ. WSJ добавя, че службите на САЩ вече са уверени, че са успели да окажат необходимия натиск на своите съюзници и са привлекли на своя страна мобилните оператори на Германия, Китай и Япония.

Това събитие е просто поредният епизод от търговската война между САЩ и Китай.