Атина. Депутатите в гръцкия парламент отнеха имунитета на члена на радикалната дясна партия „Златна зора“ Константинос Барбарусис, който миналия юни призова за държавен преврат и арестуване на премиера Алексис Ципрас заради Преспанското споразумение, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
„За“ отнемането на имунитета на Барбарусис гласува 157 от депутатите в законодателния орган в Атина. Така те дадоха съгласието на Прокуратурата да бъдат предприети стъпки за съдебен процес за подбуждане към държавен преврат и неспазване на заповедите на правоохранителните органи.
По повод Преспанското споразумени Барбарусис призова въоръжените сили да арестуват Ципрас и министъра на отбраната Панос Каменос. Изявлението му предизвика бурна политическа реакция. Партията му наложи административно наказание, а по-късно бе изгонен от „Златна зора“.
Барбаруси бе глобен с 30 хиляди евро, забранено му бе и да напуска пределите на Гърция. Арестуван бе три дни след инцидента в парламента. По-късно той се извини за думите си.
Ако бъде осъден, той може да получи присъда от над 20 години затвор.

Превод и редакция: Тереза Герова