София. Трети ден, откакто обвиняемият за четворното убийство в Нови Искър е задържан, няма данни за здравословното му състояние, все още няма психиатрична експертиза, само е назначена. Това съобщи пред журналисти Стоян Стоянов, служебен адвокат на обвинения Георги Георгиев за четворното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Обвиняемият е ходел в някакви лечебни заведения, но не е картотекиран, няма документация и той не пази нищо“, заяви адв. Стоян Стоянов. „Спомня си последно, че е бил в някаква болница преди няколко месеца, но не знае от какво са го лекували и какви изследвания са му били направени. Аз казах и пред съда, не мога да поема отговорност за неговото здраве. Предполага се, че има евентуални някакви припадъци от епилепсия, нищо друго не знам. Знам само това, което е по делото“, отбеляза назначеният служебен адвокат на Георги.
По думите му има записи в суперкомпютрите, с които разполага НАТО и могат да бъдат от полза при разследването. „Тези записи се използват в много държави, но не и в България при разследване за голяма обществена значимост. Трябва да им доказателства, аз не знам и не мога да взема отношение. Предполагам, че няма и да има доказателства кой и кога е влизал и излизал от къщата, където е станало убийството, а това е най-лошото“, изтъкна адвокатът.
По думите му все още не са изготвени фото снимките от престъплението и за това призовава разследването да бъде максимално обективно.
Пред съда обвиняемият Георги Иванова Георгиев каза, че има хора, които действат психотропно и убиват. „Има ли хора или да поискам помощ от Европейския съюз?“, каза обвиненият за четворното убийство.
От прокуратурата първоначално настояха обвиняемият Георги Иванова Георгиев да бъде настанен принудително в психиатрична болница в Ловеч, за да му бъдат направени медицински изследвания за психическото състояние, но искането на съдебния психиатър д-р Петър Малинов и служебния адвокат на обвиняемия Стоян Стоянов беше, че той трябва да бъде настанен в болницата на МВР, за да му бъде направена цялостна експертиза.
Софийски градски съд отбеляза, че обвиняемият не е бил осъждан преди. По данни на съда, след съдебна медицинска аутопсия смъртта на четиримата убити в Нови Искър е настъпила след причинени черепно мозъчни травми, масивна кръвозагуба и убийство e извършено по особено жесток начин.
Ирина ИВАНОВА