София. Имаме изразена коригираща законодателна воля за промените в Изборния кодекс, каквото и да е решението на президента. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос защо комисията отложи новите промени в Изборния кодекс, Кирилов отговори: „Съобразихме, че е коректно с оглед институционалното взаимодействие, да не се обсъжда нашият законопроект, за да дадем достатъчно време на институцията на президента да вземе становище. Законът е в последната си фаза и е при него за издаване на указ за обнародване или за отлагателно вето. Смятаме, че ние сме обявили нашата воля, изразили сме, че тя се коригира“.
Кирилов посочи, че юридическият казус да се върне закон, който още не е обнародван, не е причината за изчакването. „Възприели сме такъв модел, в който двете законодателни инициативи да не се пресичат, да няма наслагване на текстове и да сме максимално прозрачни“, заяви той и уточни, че какво ще се случи оттук нататък със закона зависи какво ще направи президента. „Има два варианта – да подкрепим мотиви за ветото или да ги отхвърлим. При всички положения имаме изразена коригираща законодателна воля“, посочи Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА