Основателят на Huawei Рен Женгфей съобщи в интервю за BBC, че арестът на неговата дъщеря в Канада, която е финансов директор на компанията, е политически мотивирана постъпка. Менг Ванчжоу бе задържана в Канада през месец декември миналата година по обвинение в нарушаване на търговските санкции на САЩ срещу Иран. Това е първото интервю на основателя на Huawei за чуждестранна медия.

Американският съд предяви и други обвинения срещу бащата и дъщерята на компанията, включително за пране на пари и кражбата на търговски тайни. Към днешен ден Менг е в Канада и очаква екстрадиране в САЩ.

По-конкретно, Ванчжоу Менг е обвинена от министерството на правосъдието на САЩ в това, че е позволила на SkyCom – неофициална дъщерна компания на Huawei, да прави бизнес в Иран. Според обвинението, именно тя е одобрила нарушението на американските санкции и е заблудила американските финансови институции. Тези обвинения в мошеничество могат да доведат до присъда до 30 години затвор. Всичко това може силно да задълбочи търговската война между САЩ и Китай.

Рен Женгфей разкритикува САЩ: „Аз съм категорично против това, което направи САЩ. Подобни политически мотивирани актове са неприемливи. САЩ обича да налага санкции на другите страни. При възникването на какъвто и да било проблем, САЩ използва именно тези твърде агресивни методи. Ние сме против това. Ние поемаме по нов път и ще представим всичко необходимо, за да убедим съда, че нямаме никаква вина„.

Женгфей отрече всички обвинения срещу технологичния гигант. Той директно заяви, че САЩ не може да унищожи компанията. Той призна, че навярно Huawei ще загуби известен брой клиенти и това ще се отрази на финансовото състояние на Huawei, но е уверен, че компанията ще преживее тези трудности.

Светът няма да ни остави, нито забрави, понеже в технологично отношение ние сме по-развити. Дори и САЩ да успее да убеди другите държави временно да не работят с нас, ако трябва, малко ще намалим мащабите. САЩ няма да ни съкруши: тези атаки само ни принуждават да подобряваме нашите продукти и услуги„.

В същото време САЩ уговаря другите страни да не използват технологиите на Huawei в своите 5G инфраструктури. Организирани бяха редица срещи с приятелски настроените страни, в които САЩ убеждава правителствата, че използването на 5G технологиите на Huawei е сериозен риск, понеже правителството на Китай може да застави компанията да събира и подава чувствителна информация.

Но преди седмица Huawei излезе с контра теза, че САЩ прави това, защото с неговото оборудване американските служби няма да могат да шпионират и подслушват потребителите, бизнеса и държавните структури.