Почти 2 години и 7 месеца след драмата на старозагорската улица "Чая" от 25 юли 2016 г., в петък, на 22 февруари, от 10 часа в Окръжния съд на Стара Загора трябва да тръгне делото срещу вече 20-годишната Мария Гиздева, обвинена за смъртта на 62-годишния Боньо Динев, известен повече като Боньо Фаса. След продължило 2 години и 3 месеца разследване тя бе обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда. Момичето може да получи затвор между 3 и 12 години, ако бъде признато за виновно.

По неофициална информация, обвиняемата няма да поиска дело по съкратената процедура, а ще доказва в съдебната зала, че е действала в условията на неизбежна самоотбрана. Тогава, все още ученичка, Мария обясни, че е пробола с нож в дясното бедро 62-годишния мъж, който я примамил в дома си и направил опит да я изнасили. По-късно той почина заради последвалата остра кръвозагуба.

Веднага след като стана ясна причината за смъртта на криминално проявения мъж, Мария бе арестувана за 72 часа с прокурорско разпореждане, след което излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева. Тогава парите за гаранция събраха колеги на майка й, продавачка в супермаркет. Сега Мария, която междувременно успя да завърши средното си образование, е на свобода без наложена мярка за неоклонение, тъй като срокът на паричната й гаранция изтече.