Екипът на космическата мисия InSight от 11-ти февруари тази година започна ежедневна публикация на данните от сензорите за мониторинг на климата на Червената планета. Към днешен ден, на мястото на кацането на космическата лаборатория InSight, времето на Марс е типично за края на марсианската зима – -95 градуса по Целзий.

На 19 декември 2018-та година в повърхността на Марс бе забит сеизмографът SEIS, като регулирането на неговото положение относно повърхността отне почти един месец. На 2 февруари тази година с помощта на роботизираната ръка сеизмографът бе покрит с купол, изолиращ устройството от вятъра и топлината. На 12 февруари бе спуснат и втория научен уред на мисията – HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package).

Освен с научни инструменти, лабораторията разполага и със системата PSS (Auxiliary Payload Subsystem), включваща два сензора. Това са TWINS (Temperature and Winds for InSight), определящ скоростта на вятъра и температурата на околната среда, а вторият уред е магнитометър. Информацията от тези устройства ще се използва за премахването на специфичните шумове, които биха могли да окажат влияние върху показателите на сеизмографа и HP3. Едновременно с това, двата сензора извършват мониторинг на времето на Марс.

Данните за вятъра и температурата на Марс са достъпни от 11-ти февруари тази година в специалната уеб страница на НАСА.