Експерти от HeleCloud ще положат основите от теоретични и практични знания на студенти от три специалности, покриващи изискванията на Амазон от сертификационната им програма за първото ниво на „Архитект на Решения“ (Solution Architect – Associate)

Водещи експерти и доказали се практици обединяват знания и опит, които да предадат на магистри и бакалаври от Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски“.  Дисциплината „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“ ще се преподава от летния семестър на 2019 в магистърска програма „Защита на информацията в компютърните системи и мрежи“, бакалавърски програми „Софтуерно инженерство“ и „Компютърни науки“.

„Вярвам, че сътрудничеството между HeleCloud и ФМИ е добър пример за дългосрочно партньорство между бизнес и образователна институция. През 2017 г. заедно с Amazon Web Services Educate стартирахме първия в България проект, насочен към образованието в облака, а днес даваме началото на изцяло нова дисциплина. Чрез „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“ не само включваме една от най-модерните ИТ технологии в учебните програми, но  и даваме водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа“, коментира Стефан Бумов, заместник-изпълнителен директор, HeleCloud.

Гост лекторите ще са водещите сертифицирани експерти от технологичния консултант в платформата на Амазон Уеб Сървисис – HeleCloud, а основен преподавател е доц. д-р Милен Петров, заместник-декан учебна дейност – магистърски програми, ФМИ.

Дисциплината „Приложно-програмни интерфейси за работа с облачни архитектури с Амазон Уеб Услуги“ изгражда знания за създаване на архитектурни решения с уеб услуги на Амазон (AWS), представя някои от най-често използваните услуги и приложно-програмните интерфейси, свързани с тях. По време на семестъра ще бъдат разгледани и различни аспекти от сигурността при използване на AWS, както и моделът за разпределена отговорност.

В края на курса студентите ще са придобили достатъчно знания и умения, покриващи изискването за сертификационния изпит на Амазон „AWS Certified Solution Architect – Associate”.