Съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение с Европейския парламент по промяната на правилата за издаване на визи.

С промените ще бъде дадена възможност заявленията за виза да бъдат подавани до шест месеца предварително и не по-късно от 15 дни преди пътуването. Попълването и подписването на заявленията за виза ще може да се извършва по електронен път. Въвежда се уеднаквен подход при издаването на многократни визи за редовни пътници до ЕС за срок, който постепенно се увеличава от една до пет години.

За да могат държавите от ЕС да покриват съответните разходи, таксата за виза ще се увеличи на 80 евро. Размерът на таксата ще може да се преразглежда на всеки три години, предава БТА.

Въвежда се нов механизъм за използване на визовата политика при решаването на въпросите за връщане на чужденци в държавите им на произход. Европейската комисия ще извършва постоянна оценка на сътрудничеството с тези държави. Когато дадена държава не сътрудничи, ЕК ще може да предложи на Съвета на ЕС да ограничи издаването на визи за нейни граждани и за повишаване на таксата. Ако дадена държава сътрудничи, ЕК може да предложи намаляване на визовите такси, на времето за вземане на решение по заявленията за издаване на виза или удължаване на срока на редовност на многократни визи. Подобно решение ще важи не повече от една година и ще може да бъде подновявано.