В края на миналата година, администрацията във Вашингтон отправи сериозни обвинения към китайските компании ZTE и Huawei след цитирани опасности за националната сигурност, призовавайки и други съюзници на САЩ да последват американската страна, която още в средата на миналата година издаде забрана за използване на телеком и мрежово оборудване на двете компании във федералната инфраструктура на страната. В края на 2018 за подобни мерки заговориха и властите в Япония. И докато все още не е известно какво решение ще вземат Германия и Великобритания, то Чешката република явно ще се съобрази с Вашингтон по въпроса.

Тази седмица, Агенцията за национална информационна и киберсигурност на Чехия повтори своето официално становище, че страната трябва да прекрати използването на продуктите на двете компании в критичната си инфраструктура, предава Радио Прага. Заедно с това, Чешкият технически университет обяви, че преустановява сътрудничеството си с Huawei. Най-реномираната технологична институция в страната и по-точно факултетът по електротехнологии към университета работи по съвместни проекти с Huawei по инициативата Safe City Lab.

Наскоро се появи информация, че американският президент Доналд Тръмп се готви да издаде забрана за използването на китайско телекомуникационно оборудване за американските мрежи. Очаква се Тръмп да подпише указ за това преди старта на Световния мобилен конгрес, който ще се проведе по-късно този месец. В качеството си на най-големия производител на телеком оборудване в света и на старта на 5G революцията, Huawei се очаква да бъде привлекателен партньор по време на събитието за сключването на солидни сделки. Една подобна забрана обаче, сериозно ще разклати позициите на компанията и даже може да застраши бъдещето ѝ. Двата най-важни съюзника на САЩ – Германия и Великобритания – все още не са решили дали да подкрепят Вашингтон. Независимо от отделни доклади, идващи от мозъчни тръстове близки до Лондон, наскоро Центърът за кибербезопасност на Великобритания омаловажи рисковете, свързващи се с Huawei, но дали страната ще подкрепи официално САЩ в похода им към китайските компании ще стане ясно през април. В момента Huawei работи с три от големите местни телекома – EE, Three и Vodafone – за изграждането на 5G инфраструктурата им. Що се отнася до Германия, наскоро WallStreet Journal цитира официални представители на Берлин, които заявяват, че страната ще продължи досегашното си сътрудничество с Huawei, след като проведено разследване не е намерило доказателства по обвиненията, че Huawei си сътрудничи с официалната власт в Китай.

Самите Huawei вече няколко пъти отричат всички обвинения и заявиха готовност да създадат специални центрове, в които да открият продуктите си за специализирана инспекция. Наскоро, самият основател на Huawei, Рен Женфей, даде интервю за CBS News, в което отрече всякаква връзка на неговата компания с властите в Пекин.

Той заяви, че компанията нито е сътрудничила, нито ще сътрудничи с политическата класа и службите за сигурност на страната. Женфей отхвърля също така възможността ключови продукти на Huawei да са били компрометирани с цел поставянето на троянски кон в тях, без знанието на компанията.

„Ако имахме нещо подобно, с модерната технология, с която разполагат САЩ, те щяха да са го намерили вече. Така че това доказва, че няма нищо такова“, заявява ясно той.