На 20 февруари преди 6 години при протест с искане за оставка на тогавашния кмет Кирил Йорданов и на общинския съвет, се запали варненецът Пламен Горанов. Той почина в болница от изгарянията си на 3 март.

Тази вечер пред сградата на общината, на мястото, на което Горанов горя, ще се съберат граждани и представители на политически сили, които настояват за поставяне на паметна плоча. Според искането на общественици и обединението „Демократична България“, мемориалният знак трябва да се появи на мястото на Грамадата – символ на недоволството на варненци, изразено с трупане на камъни по време на масовите протести от 2013-а. По-късно тя беше премахната след решение на Общински съвет – Варна. В момента Грамадата отново съществува.

Наскоро идеята за поставяне на паметна плоча беше представена пред Експертния съвет по естетизация на градската среда към кмета на града Иван Портинх. Органът, който на практика няма правомощия да взема решения, а само да консултира местната власт, не даде категорично мнение „за“ или „против“ почитането на паметта на Пламен Горанов с мемориален знак.

Демонстрацията пред сградата на Община Варна тази вечер е с начален час 18:45.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html