Десетилетия ползват общински жилища, без да плащат

Пловдивският общински съвет да опрости 1 572 651 лева лихви към неплатените наеми на неизрядни квартиранти. Такова предложение подготвя "Жилфонд". Общият размер на задълженията е близо 3 млн. лева и от десетилетие не може да се стопи.

75% от борчовете са натрупани в "Столипиново" и мезонетите в Шекер махала. На практика затлачените задължения не могат да се съберат и затова предприятието, което стопанисва общинските жилища, предлага поне лихвите да се опростят. Това обаче могат да решат единствено съветниците. Много от задълженията са на починали, напуснали или принудително изведени обитатели. Има и социално слаби, от които нещо не може да се вземе, казват в "Жилфонд".

Рекордът за неплатени с години наеми държи "Столипиново", където 54% от общинските жилища са съсредоточени в етническия квартал. "Прилагаме всякакви методи - обикаляме, молим, сключваме допълнителни споразумения за разсрочено плащане", каза шефът на предприятието Минко Кафтански. Миналата година направили 30 споразумения за 62 800 лева. Макар това да е капка в морето на фона на общия дълг, пак било стъпка напред. Отделно отправили покани и за доброволно плащане в размер на 586 000 лева.

В баланса на "Жилфонд" се водят 3358 апартамента и 233 къщи. "Никой не ни е търсил, за да иска да настаняваме в общински жилища прогонените от Войводиново роми", категоричен е Кафтански. На среща миналата седмица участници от Войводиново, представители на фондация "Рома" и ръководството на община "Марица" поискаха общински жилища в Пловдив за циганите от селото.