Крайно време е да се постигне някакъв консенсус и да се въведе забрана за промяна в Изборния закон в непосредствена близост преди избори. Това коментира пред Би Ти Ви социологът Юрий Асланов по повод скандалът с промените в Изборния кодекс.

"Знаеше се, че тази година изтича крайният срок за прилагането на машинното гласуване в пълнота. Не може да изискваш от гражданите да спазват законите в страната, а ти да правиш обратното и то от трибуната на Народното събрание. Или трябваше да се промени този закон или трябваше да се въведе изцяло машинното гласуване", коментира той.

"Преференциите са първа стъпка към това, което искат хората - някакъв мажоритарен елемент. Те работят", обясни социологът.

В предаването взе участие и експертът по изборна политика проф. Михаил Константинов. "Централната избирателна комисия е мандатна комисия, но мандатът й не е определен конституционно. Затова можеше да се продължи нейният мандат", категоричен е математикът.

"Това беше едно грешено решение и с ЦИК, и с преференциите. Затова сега се опитват да се оправят грешките. Ако се смени това ръководство на ЦИК, ще стане катастрофа. Нека се удължи мандатът й и новата ще встъпи в длъжност след изборите", призова професорът.

"Машинно гласуване в Европа няма, но има машинно преброяване. Даже и в Русия има. Но това е друга процедура, която трябва да се открие", каза още Мишо Константинов.

"Преференциите ще се върнат на старото ниво и ще действат. Партийните ръководства не обичат преференциите - защото губят контрол над депутатите и невъзможност да се избегне вътрешната борба. Стигна се дотам един кандидат да псува свой колега. Това нещо е недопустимо и нанася щети на партиите", обясни той.

"БСП също не са големи ентусиасти на преференциите, но използваха възможността, за да атакуват управляващите", добави математикът.

"Не очаквам парламентарна криза, ако това означава падане на правителството", заключи професорът, а Юрий Асланов го контрира: "Ние сме в парламентарна криза вече. Никой парламент в света няма легитимност, след като опозицията го бойкотира."