Шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова депозира във вторник оставката си в парламента, съобщи самата тя пред журналисти.

От 1 март Караиванова ще бъде новият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В края на м.г. кабинетът реши тя да смени досегашния ни представител Калин Митрев.

Така финансовият регулатор остава с трима членове, след като заради скандала с фалита на ЗК “Олимпик” оставка подаде Ралица Агайн.

По закон той трябва да работи с петчленен състав. Прогнозата е, че най-късно до месец съставът му ще бъде попълнен.

Караиванова отчете, че е изпълнила поетите в началото на мандата си ангажименти - регулаторът се самоиздържа от такси, всички компании, които контролира, са равнопоставени, извършена е необходимата подготовка за стрестестовете и оценката на активите на пенсионни фондове и застрахователни компании.

Караиванова заяви, че подкрепя концепцията за раздвижване на “спящите акции” от масовата приватизация и че се надява тя да заработи скоро.

Шефката на финансовия регулатор в оставка бе категорична, че системата “Бонус-малус” в застраховането трябва да бъде въведена и обяви, че в момента се работи по най-важните бележки към нея.

Парламентът трябва да избере наследник на Караиванова. До момента още няма номинации. Много вероятно е изборът да бъде между двама от нейните сегашни заместници - Бойко Атанасов и Диана Йорданова.