Създателите на браузъра Google Chrome тестват новата функция Skip best effort tasks, която оптимизира изпълнението на процесите с нисък приоритет, като по този начин се намалява използването на оперативната памет.

Новата функция Skip best effort tasks неотдавна се появи в експерименталната компилация Chrome Canary. Тя отлага изпълнението на някои задачи с нисък приоритет и по този начин намалява използваната от браузъра оперативна памет.

Функцията Skip best effort tasks по подразбиране е изключена в Chrome Canary. Тя може да се активира чрез експерименталния флаг в настройките. Необходимо е да се изпълнят следните неща:

  • Убедете се, че Chrome Canary е обновен
  • Въведете в адресния ред chrome://flags/#disable-best-effort-tasks и натиснете Enter, за да преминете към необходимия флаг
  • Променете неговия статут на Enabled
  • Рестартирайте Chrome

При включването на тази функция излиза предупреждение, че се използва неподдържан флаг и е възможно нарушаване на стабилността и безопасността. Но на практика никакви проблеми не възникват и предупреждението може да е просто стандартно за всички експериментални функции.

При включването на тази функция Chrome формира поредица от задачи с нисък приоритет, които с времето се увеличават и консумират доста RAM. Натрупалите се в този режим задачи ще се изпълнят при изключването на браузъра. Сред задачите с нисък приоритет са телеметрията, изчистването на дисковия кеш, записа на потребителските данни на диска и обновяване компонентите на браузъра.