Китайските учени разработват орбитална слънчева електроцентрала, която ще генерира електрическа енергия в космоса и ще я подава към Земята с помощта на лазер.

Китайските медии съобщиха, че вече е започнал строежът на първата експериментална база, която ще приема и преобразува лазерния лъч. Първата тестова космическа слънчева електроцентрала трябва да бъде изведена в космоса през 2021 година.

Проектът се ръководи от академията за технически технологии на Китай, която успешно осъществи мекото кацане на космическата лаборатория Чанъе-4 на обратната страна на Луната. Академията възнамерява към 2022 година да изгради собствена космическа станция, подобна на МКС.

Китайската медия Science and Technology Daily съобщи, че космическата електроцентрала ще остане на геостационарна орбита на височина 36 000 км. За разлика от слънчевите панели, разположени на Земята, космическата станция ще генерира енергия денонощно, независимо от климатичните условия и смяната на сезоните. И още, слънчевите панели в космоса са шест пъти по-ефективни, отколкото са на Земята. Китайските учени считат, че новата технология ще стане източник на безкрайна и неизтощима енергия за човечеството.

За да изгради своята космическа слънчева електроцентрала Китай трябва да реши редица проблеми. Така например, разчетите показват, че масата на електрическата централа ще бъде около 1000 тона – два и половина пъти повече от МКС. Но навярно всичко вече е подготвено, щом започва строежът на наземната станция за приемане на лазерните лъчи.