Всяка втора годишна декларация за доходи на физически лица и дължими данъци върху тях, постъпила в офиса на НАП в Хасково, е подадена онлайн, съобщават от там.

65 на сто от общия брой декларации, който до днес е почти 3000, са изпратени до Агенцията с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Подават се формуляри и в пощенски станции – общо 19 на територията на областта. До сега в пощенски клон са постъпили 64 декларации, а други 131 са пуснати като писма чрез лицензиран пощенски оператор.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg , напомнят от офиса в Хасково. Формулярите се подават до 30 април 2019 година, като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок. И тази година е предвидена възможност при откриване на грешка в декларираните данни, лицата еднократно в срок до 30 септември, да направят промени чрез подаване на коригираща декларация.

От НАП обръщат внимание още, че доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат с 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Например едноличен търговец, чиято дейност е производство на хляб, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако той е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък в размер на 10 на сто. Едноличните търговци, които през миналата година не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg . Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.