Вече всички разбраха, че Илън Мъск излезе от компанията OpenAI за разработване на изкуствен интелект. Може би неговата мисъл, че ИИ е „най-голямата екзистенциална заплаха“ за човечеството, е вярна: OpenAI са работили върху специализиран софтуер, който може да довършва изречения. След известно време проектът е показал такива резултати, че компанията решила да го спре напълно.

Наскоро OpenAI публикува отчет от проекта за текстовия генератор. По принцип споделянето на документацията не е присъщо на тази компания, но според нея, този софтуер би се използвал за неправомерни цели. Затова в отчета е показана малка част от софтуера, който разработчиците могат да изтеглят и да експериментират.

Програмата е се нарича GPT 2 (тоест второ поколение GPT) и е тренирана с 40 GB информация от 8 милиона уеб сайта. Това е десет пъти по-голямо количество данни в сравнение с предишното поколение. Голяма част от тази информация включва и форуми на Reddit със значителна популярност. Веднъж щом изкуственият интелект е обучен, му се дава малка част от друг текст, който да бъде продължен. Все още програмата изпитва трудности с интерпретирането на „технично или езотерично съдържание“, но иначе показва наистина удивителни резултати.

В един от случаите на GPT 2 е подаден следния параграф:

„В изненадващо разкритие, учен откри стадо еднорози в далечна, преди неизследвана долина в Андите. Това, което най-много изненада учените е, че еднорозите владеят перфектен английски„.

На базата на тези две изречения генераторът възпроизведе цяла статия със същия стил на писане:

„Учените са дали име на популацията Овидски еднорози заради техния характерен рог. Тези еднорози с четири рога и сребристо-бял цвят не са били познати на науката.

Сега, след почти два века, мистерията на този странен феномен е разрешена.

Др. Хорхе Перез, еволюционен биолог от университета в Ла Паз заедно със свои колеги, изследваха Андите и откриха малка долина, без други животни или хора. Перез открил, че в долината има естествен фонтан, заобиколен от два върха от скала и сребърен сняг„.

GPT 2 показва зашеметяващи резултати в адаптирането на стилове спрямо текста, който му е подаден. От интернет портала The Guardian са дали на софтуера първото изречение от романа на Оруел – 1984: „Беше светъл студен ден през Април, когато часовниците удариха тринадесет„. Изкуственият интелект продължи да пише свой вид дистопична история:

„Бях в колата си по пътя за моята нова работа в Сиатъл. Налях газ, пъхнах ключа и запалих двигателя. Представих си какъв ще е денят ми днес.

Сто години след това. През 2045 аз бях учител в някакво училище в бедната част на провинциален Китай. Започнах с китайска история и история на науката„.

Учените откриха, че GPT 2 се справя много добре със задачи, за които по принцип не е трениран (като превеждане и резюмиране). Просто е необходимо командата да се въведе по подходящ начин. След като софтуерът успешно анализира история за Олимпийско събитие, той успя да отговори успешно на въпросите колко е било дълго трасето и къде се е провело събитието. Това е изплашило разработващия екип, според който GPT 2 би свършил перфектна работа за скоростно генериране на фалшиви новини. Програмата може да измисля нереални събития и личности, пише с безпогрешен правопис и е бърз – историята на The Guardian е генерирана за 15 секунди. Тя е успяла да генерира и фалшива информация за случая Брекзит.

Според OpenAI изкуственият интелект може да пише и фишинг имейли и да се представя за други хора онлайн. От друга страна, според компанията, софтуерът може да се използва и за нещо полезно. С него може да се пишат по-качествени програми за разпознаване на гласа и да се подобрят виртуалните асистенти.

OpenAI бе споделила, че планира да направи дискусия с учени по повод нуждите и вредите на GPT програмата. Преди това обаче фирмата ще се сдържа от публични изяви за около половин година.