Това се казва в позиция на Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт след инцидента с дерайлиралите вагони на товарна композиция, превозваща пропан- бутан. От сдружението  настояват за възстановяване на резервните жп трасета в града. Становището е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов  и до министрите на отбраната и на транспорта Красимир Каракачанов  и Росен Желязков.

Мотивът е, че при евентуална извънредна ситуация цялото влаково движение ще бъде възпрепятствано или прекъснато.

 „Това означава невъзможност или силно затруднение за бързото и ефективно дислоциране на военни или хуманитарни екипи на територията на цяла Южна България, а също и би прекъснало или силно затруднило жп връзката между страни – партньори от НАТО.”

Гражданите са изпратили и създадена от тях карта, показваща голям брой премахнати през годините жп връзки, чиято липса в момента пречи за диверсифициране на движението при евентуален инцидент. Такова е трасето до гара Филипово, което е демонтирано през 2017 г. и, за да стигнат до там влаковете задължително трябва да стигнат до Централна гара Пловдив и да обърнат движението. Подобна е ситуацията и от южната страна на града, където линията е  прекъсната, а по данни на гражданската инициатива общината планира разширение на съществуващ автомобилен път и окончателното й премахване.