Отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна.

Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия организират програма в памет на Левски, която започва със заупокойна света литургия в памет на йеродякон Игнатий от 09.00 часа  в Митрополитски храм „Св. Димитър".Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя ще бъде от 11.00 ч пред паметника на Апостола. Водещ на събитието е Ивелин Керанов, като по традиция и тази година, в памет на своя патрон,  рецитал ще изнесат  и учениците от СУ „Васил Левски“ в Стара Загора.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. 

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според различни проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.
 
В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.


Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София.

Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Ето и няколко мисли на Васил Левски, с които той остава в сърцето на българите и в нашата история:

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“
„Дела трябват, а не думи.“
„За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“
„И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“
„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
„Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.“
„Решили сме се вече — или с нас и народа, или ще ви пратим при черните души!“
 „Днешният век е век на свободата.“
„Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори.“
 „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.“