След като в неделя от БСП заявиха, че напускат парламента и поставиха условия на управляващите, при които биха се върнали в пленарната зала, а именно отпадане на последните изменения в Изборния кодекс и избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), в понеделник от ГЕРБ обявиха, че ще върнат прага на преференциите и ще бъде започната процедура за избор на нова ЦИК. ПГ на ГЕРБ внесе в Народното събрание нови промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията.
 
Председателят на водещата правна комисия Данаил Кирилов насрочи заседание на 20 февруари, на което ще се гледат промените.Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията, на което са били обсъдени последните промени в Изборния кодекс. На пресконференция след срещата той посочи, че от БСП са изопачили нещата и са се възползвали от отсъствието му от страната, за да създават напрежение. „Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят.
 
Мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Тази ЦИК и този избирателен закон бяха създадени от БСП и е нахално сега да изопачават нещата", отбеляза Борисов. По думите му промените по отношение на преференциите не са били обяснени правилно. „Ако президентът не наложи вето, спешно ще се върнат нещата от депутатите така, както бяха досега“, заяви премиерът. Борисов коментира и темата за събирането на кворум в Народното събрание. „Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. Но ако искаме да сме управляваща коалиция, всички трябва да ходим на работа. Утре съм поканил „Обединени патриоти“ на среща. Защото ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворум“, заяви още министър-председателят.

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков коментира, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която обрича на вечни коалиции. „Още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен, че държавният глава намекна за Костинбродската афера с положителен знак. Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никъде в Европа. А държавният глава създава впечатление, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вотът. Оттук нататък започваме да говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ", каза Марков.

По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов публикува съобщение в личната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“, в което посочва, че е наложително преразглеждането на промените в Изборния кодекс, независимо от това дали президентът ще наложи вето или не. „ПП ГЕРБ нееднократно е показвала досега, че държи сметка за мнението на хората и че е чувствителна към реакциите на обществото по повод на законодателната дейност в парламента“, посочва Цветанов.

Междувременно отговорът на левицата не закъсня. По време на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че преразглеждането на промените в Изборния кодекс е частична победа за партията, но заяви, че депутатите от БСП няма да се върнат в парламента, тъй като не са изпълнени всичките им условия. „Страх ги е от машините, защото разчитат на фалшифициране на протоколи на комисиите. На второ място, трябва да се отмени решението на комисиите и, трето, - да се промени решението, че не може да обжалваме”, каза Нинова. Тя допълни, че левицата е поискала среща с всички европейски посланици, за да ги запознае със случващото се с изборното ни законодателство. „Изчакваме Радев, за да видим дали ще наложи вето на някои от решенията. С всички сме готови да разговаряме, няма значение политическата принадлежност, защото тук става въпрос за кауза, която е над всяка партия - човек да може свободно да си изразява волята, хората да не ги е страх да имат свободно мислене”, заяви Нинова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че управляващите нямат притеснения да правят избори с нова избирателна комисия. „Това, което заяви премиерът Бойко Борисов, ще бъде изпълнено. Няма да чакаме президентско вето”, заяви Караянчева. „БСП търсят във всеки един момент скандали, за да могат да напускат Народното събрание и да извиват ръце. В 44-то Народно събрание отличителната черта на БСП е да напускат парламента. Вече трети път го правят“, коментира председателят на НС. Тя определи като нелогично изборни манипулации да предотвратяват хората, които са „измайсторили” Костинбродската афера. „БСП да не се притесняват- и без тях парламентът ще работи, но не е добре една от опозиционните партии да отсъства“, посочи Караянчева.

На 17 февруари ПГ на „БСП за България“ обяви, че напуска Народното събрание на фона на напрежението във връзка с измененията в Изборния кодекс. Решението бе взето на Националния съвет на партията. БСП обяви, че би възстановила участието си в парламента при избор на нова ЦИК, отмяна на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията и на дебата за машинното гласуване. Предложението направи лидерът на БСП Корнелия Нинова, която подчерта, че в момента ситуацията за България е много важна. Нинова определи среднощното заседание на парламента, на което бяха приети промените в Изборния кодекс, като „ти на мене - аз на тебе“ и посочи, че това е бил грозен пазарлък за партийни интереси.
Цветилена СИМЕОНОВА