Адвокатите може и да излязат от кръга на хората, които са задължени да съобщават пред финансовото разузнаване за парични операции, които им са се сторили съмнителни. Това се разбра след спешна среща в парламента между шефа на правната комисия Данаил Кирилов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и в понеделник.

Разговорът бе по повод промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които влязоха в сила на 15 февруари. Според тях 35 категории са задължени да съобщават в ДАНС, когато има съмнителни финансови операции. Сред тях са хора, които извършват правни консултации и предоставят адрес за управление и кореспонденция, извършват услуги по доверително управление на имущество, регистрират фирми и т.н.

“Макар адвокатската професия да не е посочена изрично, текстът на закона предизвика вълна от въпроси и възмущение сред многохилядната адвокатска общност”, обясниха от съвета.

Защитници дори стягат протест пред парламента в четвъртък. Някои от тях се събраха в понеделник и пред сградата на Висшия адвокатски съвет на ул. “Калоян”, за да изразят недоволството си.

Други представители на съсловието пък призоваха в социалните мрежи законът да бъде пратен в Конституционния съд, защото нарушавал адвокатската тайна. Проблемът щял да се дискутира и на общото събрание на адвокатурата в събота.

На разговора в понеделник Данаил Кирилов поел ангажимент за спешна среща между адвокатския съвет, правната и комисията по обществен ред и сигурност. Той напълно споделял мотивите на защитниците. Висшият адвокатски съвет пък бил готов с текст, според който колегите им да бъдат освободени от задължения по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ако се стигне до преразглеждане на спорните текстове.

Миналия петък шефовете на адвокатурата имаха среща и с началниците на ДАНС. На нея бе договорено само ръководният орган да напише план за обучението на адвокатите как да разпознават прането на пари. Първоначално това трябваше да сторят всички сдружения и колегии.