Двама млади лекари – д-р Светлана  Китанова от Благоевград и д-р Стефан Деничин от Симитли, са новото попълнение в екипа на благоевградската болница. И двамата лекари започват работа в МБАЛ – Благоевград веднага след студентската скамейка. Д-р Китанова е назначена на основен щат във вътрешно   отделение и на половин в спешно, а д-р Деничин е част от лекарския екип на реанимация, поясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Д-р Светлана Китанова е 25-годишна. Завършва с отличен успех Медицински университет – София и преди дни получи дипломата си на тържествена церемония в столицата. Ето какво разказа д-р Китанова за първите стъпки в тежката и отговорна професия:

„Завърнах се в родния Благоевград, за разлика от моите колеги, които избират големите университетски болници, защото смятам, че и в областните болници има интензивен поток с интересни случаи. Медицина може да се учи навсякъде, важен е учителят, а аз имах късмет да попадна на добър екип във вътрешно отделение начело със завеждащия д-р Кондев и специалистите д-р Рабаджийски, д-р Попова и д-р Харизанова. Трудовата ми кариера стартира в натоварена обстановка, по време на грипната епидемия, когато имаше над 49 лежащо болни в отделението.

Всеки случай е уникален, от лекаря се изисква адекватна помощ с поставяне на точна диагноза. Научих, че вирусните пневмонии, за разлика от наученото на теория, са много изменени, не се диагностицират на слушалка. В спешно отделение пък работата е с много адреналин. Направи ми впечатление, че много от пациентите страдат от здравословни проблеми, защото са силно стресирани и подценяват оплакванията си, не се грижат за здравето си. Избрах медицина, защото обучението по химия и биология в Природо-математическата гимназия в Благоевград ме грабна и затова реших да продължа висшето си образование в тази сфера. Родителите ми Владимир и Васка Китанови са с други професии, баща ми има собствен бизнес.

Смятам да продължа следдипломното си обучение по специалността „Ревматология“ или „Вътрешни болести“, засега твърдо съм решила да продължа трудовата си кариера в Благоевград. Знам, че професията е отговорна, да станеш добър и уважаван лекар изисква много труд, всеотдайност и зависи от теб. Медицината е наука, която непрекъснато се развива и се учи цял живот”, заключи д-р Китанова.

Другият млад кадър д-р Стефан Деничин също идва от студентската скамейка. Той работи на основен трудов договор в интезивния сектор, обучава се под ръководството на началника на реанимация д-р Любомир Димитров. Д-р Деничин е завършил Медицински университет – Варна. Ето какво разказа той:

„Роден съм в Симитли и след дипломирането се завърнах в моя роден край. Родителите ми Лалка и Димитър Деничини подкрепиха моето решение. Избрах реанимация, защото работата в тази сфера е изпълнена с много адреналин, всеки пациент е от спешен характер, изисква големи познания и бърза реакция. В реанимация работният процес е екипен, трудовата ми кариера стартира в отделение с много стрес, всеки ден постъпват тежки случаи от целия регион и определено има на какво да се науча. Засега все още не съм решил какво ще специализирам, определено анестезиологията ми допада като специалност”.

СЛАВА ИВАНОВА


  • Д-р Китанова със семейството си на дипломирането си

  • Началникът на вътрешно отделение д-р Кондев с д-р Китанова и старшата сестра Хр. Йорданова