Атина/Анкара. Министрите на отбраната на Турция и Гърция Хулуси Акар и Евангелос Апостолакис ще продължат разговорите от там, където лидерите на двете страни – Реджеп Тайип Ердоган и Алексис Ципрас, спряха при преговорите миналата седмица, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Военните министри на двете страни ще продължат да проучват начините за отваряне на каналите за комуникация между Атина и Анкара в контекста на срещата на върха на министрите на НАТО, която ще се проведе в Брюксел в сряда, 13 февруари.
Правителството се опита да извлече полза от символиката на посещението на Ципрас в Турция миналата седмица, което включваше посещения в „Света София“ и семинарията на остров Хали в Истанбул. Още тогава обаче Ердоган постави на масата на преговорите въпроса за избягалите в Гърция след опита за държавен преврат турски военнослужещи. Атина отказва да ги екстрадира.
Освен това, военното присъствие на Турция в Източното Средиземноморие остава значително, подчертават от редакцията, като същевременно припомнят, че миналия петък Анкара съобщи за намеренията си да изпрати втори сондажен кораб в района на остров Кипър.
В този контекст се очаква министрите на отбраната Евангелос Апостолакис и Хулуси Акар да обсъдят мерки за изграждане на доверие, за да предотвратят ескалация на напрежението между двете страни. Очаква се Апостолакис да повдигне въпроса за турските полети в Егейско море и нарушенията им на гръцкото въздушно пространство.
Апостолакис ще се срещне и с министъра на отбраната на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) Радмила Шекеринска. Той ще стане първият представител на официална Атина, който ще се срещне с военен министър на Скопие след официалното преименуване на страната на Република Северна Македония.



Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова