В продължение на 7 години в редица китайски провинции се използваше антикорупционната компютърна система Zero Trust. Това е невронна мрежа, използваща специализиран алгоритъм с елементи на изкуствен интелект. През това време системата разкри 9000 държавни служители и чиновници, които са присвоявали или злоупотребявали с бюджетните средства, поставяли са свои роднини на високи постове и са използвали служебното си положение за лични цели.

Zero Trust обработва данните от над 150 бази данни и по този начин комплексно анализира отношенията и поведението на чиновниците. Невронната мрежа фиксира появата на крупна сума или суми в банковите сметки, открива скъпите жилища и допълнителни постройки, засича покупката на скъп автомобил, отчита и други фактори, които косвено доказват корупцията.

Основният недостатък на тази система е в това, че не може да предостави ясни аргументи, защо и как един или друг служител се е корумпирал. Представените от Zero Trust данни са достатъчни само за започването на начално разследване за съмнение в корупция.

Преди няколко дни Китай се отказа от използването на невронната мрежа, понеже властите сметнаха този подход за незаконен и неефективен. През тези 7 години реални присъди получиха само няколко души, като при останалите случаи се прави забележка или се налага някакво друго административно наказание. Но невронната мрежа е сканирала само 1% от територията на страната и в бъдеще тя може да бъде усъвършенствана.