Изложба живопис „Предвестници на пролетта“ на Таньо Павлов ще се открие на 24 февруари от 17,30 ч. в Културния центъра на Радио Пловдив.

Основната тема на експозицията е продиктувана от образите на кукерските маски и тяхното разнообразие.

„Освен като гонители на злото, кукерите водят след себе си и пролетта и наричат за плодородие. Затова реших да заложа на позитивното заглавие“ – споделя художникът.

Таньо Павлов е роден в Пловдив през 1988 г. Завършил е АМТИИ в Пловдив, специалност живопис. Досега има 3 самостоятелни изложби. Работи като учител по рисуване в училището в Чешнегирово и е ръководител на Детска школа за изобразително изкуство „Слънчице“ в Пловдив. Има интереси към бита и фолклора и често в картините му попадат образи от народните традиции.

„Кукерите още от стари времена са играели ролята на гонители на злото и вестители на доброто. Гротескните и страховити маски, разкривените животински рога, кожени одежди и върволица от тежки чанове препасани на кръста, отекващи надалеч в пространството. Всичко това обрисува един суров и самобитен образ на тези, преди всичко антропоморфни същества имащи силата и дързостта да отправят призив към природата за отпращане на зимата и пробуждане на пролетното благоденствие. И наистина колко вяра, упование и молитва са вложили древните хора в този езически обичай. Кукерите, извършвайки своите ритуални обреди, танцувайки лудо хоро насред селото, дават надежда, че след дългата зима отново ще настъпи хубаво време и хората отново ще излязат на нивите, за да се трудят и от трудът им да се роди плод“ – разказва художникът Таньо Павлов.