Журналистът Иван Гарелов ще представи новата си книга "Тук и сега" на 31 март, четвъртък, от 18:00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. В нея той разказва за най-интересните истории от предаването „Панорама“ в годините на прехода.

Политици, журналисти, генерални директори на БНТ – това са само част от „героите”, с които топ Иван Гарелов среща своите читатели. 

„Тук и сега“, която е издание на ИК "Жанет 45", е разказ от първо лице за реални събития, станали част от националната ни политика по време на прехода, за взаимоотношения власт и национални медии. А главната ми цел, затова и книгата ми се нарича „Тук и сега”, това заглавие има двояко значение – от една страна това е истинската, модерната журналистика, означава да реагираш веднага, сега, и то кнокретно като свидетел на съботието. Това е новата българска журналистика, която от 1989 г. насам претърпя една коренна промяна. Другото значение на „Тук и сега” е, че това, за което се разказва в книгата, не е само, за да поправи някакви корекции в най-новата ни история, аз нямам за цел да правя история на прехода, а по-скоро да видя в прехода ролята на една телевизия, която от тоталитарна тя ще бърза да адаптира, да се превърне в една демократична телевизия.

Няколка акцента са свързани с вътрешния и международния живот. Едното е това, че сега се говори за езика на омразата, обаче омразата е в много по-голяма степен, тя обхваща партийните отношения, просто хората са много изнервени, изпълнени с неприязън, с чувство за несправедливост – това е, което много ме тревожи. И второто, което е, че това, което говорят тези, които имат публично влияние те обикновено се нападат две групировки една след друга. А те не обръщат внимание на политици от техния лагер какво говорят. Аз смятам, че езика  на омразата покрай тези истории с мигрантите, с атентатите и т. н. тук там замирисва на фашизъм. Аз бих казал, че много хора, които аз съм уважавал като демократи изведнъж започват да показват някаква своя скрита същност. Това да говориш за хората от арабския свят, че са от друг биологичен вид си е чист фашизъм, няма какво да кажа за един уважаван от мен професор, който изрече тези думи. Разбирате ли, това у нас разбирането, че който е антикомунист непременно е демократ и то в душата се, се оказа, че не е вярно. Просто фашизма, расизма – това са дълбоко вкоренени неща и някои хора ги носят в душите си, независимо от това, че са водили битка срещу една тоталитарна система.

Гарелов коментира  сиуацията в Европа с днешна дата : Аз лично не се страхувам, че Европа ще успее да запази ценностите си. Тя не е готова за тези терористични действия. Няма готовност Европа, така както стана в Съединените щати, в Израел, в Русия да е създадена машината, която да противодейства на тероризма. От друга страна Европа все пак иска да запази гражданските права, сигурността да не измести правата на хората. Тове един много  ключов въпрос и тук ми се струва, че се изместват миграцията с ислямския тероризъм, отъждествяват се по-скоро, те са смесени, но те се отъждествяват.

Има заинтересовани тъмни сили, тъмни сили – извинявам се за клишето, което използвам, но те са тъмни, защото не са на светло, които са заинтересовани да се поддържа едно напрежение, да се натрапва това чувство на обреченост, за това, че Европа ще загуби вече своите ценности и т. н. Аз смятам, че не трябва да приемаме това, което се случва в Близкия изток еднопластово, да гледаме само по повърхността, заради това дълга е темата, но мисля, че хората винаги трябва да гледат скептично на това, което им се поднася, да търсят кои са скритите лостове зад едни или други събития в този район. 

В мемоарната си книга дългогодишният водещ на тв предаването "Панорама" представя неизвестни досега детайли от създаването на най-успешното предаване на БНТ, дълги години водещо телевизионните класации, получило престижни отличия за телевизионна журналистика.

Модератор ще бъде Невена Андонова, лице от „Дрийм Тийма“ на „Панорама“, журналист, сценарист и филмов продуцент.

Иван Гарелов е популярен български журналист и телевизионен водещ. Роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец, Област Пазарджик. През 1967 г. завършва Софийски университет „Климент Охридски” със специалност журналистика. Работи във вестник „Народна младеж” (1968-1969), в БТА (1970-1973). През 1973 г. започва работа в БНТ като редактор, зам.-главен редактор и директор „Новини и актуални предавания”, продуцент. Дълги години е водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване „Панорама”. В БНТ създава и популярните за времето си вечерни публицистични предавания „Екип 4” и „След новините”. От 2000 г. за кратко е на работа в Нова телевизия като шеф на „Новини и актуални предавания”.

От 1990 до 2001 година е телевизионен водещ на всички изборни студиа (ефири).

Автор на много документални филми от „горещите точки“ на планетата, между които „Гърция без пагони“, „Атила срещу Афродита“, „Къде сте, д-р Терпи?“, „Не забравяйте Бейрут“, „Ахмед“, „Интифада“ и др.

Издал е публицистичните книги: „Идвам от Израел“, „Атила срещу Афродита“, „Гърция без пагони“ и „Недалеч и неотдавна“.

Многократно е бил обявяван за „Най-добър журналист“ и „Най-добър телевизионен водещ“. Интервюирал е световно известни политически дейци като: Лех Валенса, Вацлав Хавел, Ясер Арафат, Ицхак Шамир, Шимон Перес, Андреас Папандреу, Константинос Караманлис, Мелина Меркури, Архиепископ Макариос, Збигнев Бжежински, Хенри Кисинджър и много други.

На 33 години е награден с орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен.

През 2012 създава сайта www.garelov.com, който бързо набра аудитория и е един от най-популярните и коментирани в социалната мрежа facebook.

Известен е с фразата „Часът и мястото на срещата са известни”.

Интервюто с Иван Гарелов е в звуковия файл.