(Пре)въвеждат изпит по кормуване на полигони, а вижте в какво състояние са те (СНИМКИ)

В Бургас площадката за обучение на кандидат-шофьори е занемарен, както всички останали в страната


Новите промени в Закона за движение по пътищата добавят практически изпит на специализирано обучително поле



Полигоните в цялата страна, които помагаха на всички курсисти и кандидат-шофьори да свикнат с автомобила, тънкосите му и всякакви нужни за управление на колата в градско маневри, са минало. От печалната им за някои водачи слава днес е останал само спомена от това как изпитващите са ги карали да тръгват по нагорнище и да паркират паралелно и на заден ход.

Да го кажем в прав текст – днес те са занемарени до неузнаваемост. Вместо асфалт имат настилка, подобна на чакъл, оръсена с пукнатини, дупки и препятствия. Вместо предпазни бариери се ползват няколко нахвърляни стари гуми. Вместо в тях да се провеждат занятия от професионалисти, които знаят как и защо трябва да преподадат дадена материя на бъдещите шофьори, днес полигоните се използват от родители и любители шофьори.

Всичко това е в контекста на станалата известна преди броени дни новина, че на обсъждане в парламента предстои да влезе нов Закон за движението по пътищата. В текста се предвижда промяна на практическата част от изпита и разделянето й от две на три части – градско, извънградско и полигон. Да, полигон. Същите тези специализирани площадки, които от 20 и повече години са изоставени на произвола на съдбата, обрасли в трева и разпадащи се.



20 години след като в опита си да забравим комунизма и всичките му недостатъци, като премахнахме лошото старо, забравихме го и го изоставихме, днес пак опираме до него.

Повечето млади днес дори не подозират, че полигон има и край Бургас. Той е с площ около 30 декара и се намира на около 15 км от центъра на града. Разположен е от дясно на пътя Бургас-Каблешково, на 3 км след разклона за кварталите Черно море и Рудник. И той, като всички останали такива в страната, е изоставен от години.



Някога кипящи от живот и действащи като пробно поле за най-неопитните шофьори, днес тези съоръжения са пред крах. А това значи, че при евентуалното въвеждане на новия Закон за движение по пътищата, те ще трябва да бъдат ремонтирани. И с право.

В категории: Политика