Лидерът на БСП-Бургас Живко Господинов: Няма да подкрепим Бюджет 2019 заради липса на прозрачност

Според Господинов финансовата рамка тази година на община Бургас е повлияна от предстоящите избори


От утре БСП-Бургас с нов общински съветник, 37-годишният Радослав Петков ще заеме мястото на покойния Евгений Мосинов



Общинските съветници от БСП-Бургас няма да подкрепят Бюджет 2019 заради липса на прозрачност. Тази вечер социалистите в града ще имат заседание, на което ще изработят позицията си и мотивите си за нея. Утре те ще я представят на сесията на Общинския съвет, на която ще се гласува финансовата рамка. Това стана ясно на пресконференция на партията, на която присъстваха лидерът Живко Господинов, общинските съветници Чанко Мирчев, Кирил Петков и Радослав Петков, който от утре ще заеме мястото на покойния Евгений Мосинов в местния парламент.

Според Живко Господинов бюджетът за тази година на община Бургас е повлиян от предстоящите избори за европейски парламент и местния вот.


(от ляво надясно) Радослав Петков, който утре ще положи клетва като общински съветник, Живко Господинов, Кирил Петков и Чанко Мирчев. Социалистите зададоха въпроси към местната администрация, чиито отговори очакват със скоростта на Ф16

„Това е един предизборен бюджет. За това говорят увеличената с близо 17 млн. лв., спрямо 2018 г., държавна субсидия за държавно делегираните дейности и прогнозата за увеличение, спрямо 2018 г., на собствените приходи с близо 9 млн. лв.”, заяви категорично Живко Господинов.

Бюджет, който предвижда повече приходи за Общината, би бил подкрепен от БСП, но при липса на законово изискващо се условие – прозрачност, в никакъв случай, добави още общинският лидер на социалистите.

„Липсва прозрачност както за собствените приходи, така и за разходите. Това води до липса на информация, чрез която да се анализира как работи общинското управление за увеличаване на собствените приходи, как и колко ефективно се харчат парите на бургаските данъкоплатци“, коментира още той.

От БСП-Бургас чрез медиите отправят въпроси и към администрацията, чиито отговори се надяват да получат „със скоростта на Ф16“. Първият от тях е защо бургазлии плащат втория най-скъп билет за градски транспорт в страната след София, тъй като сме на девето място по доходи. И вторият е свързан с реконструкцията на улици в Централна градска част – след строителните дейности тротоарите не отговаряли на изискванията, придвижването по тях било почти невъзможно за пешеходци, а какво оставало за майки с колички и хора с увреждания. Става въпрос за улиците „Отец Паисий“, „Шипка“, „Силистра“, Граф Игнатиев“ и „Гео Милев“, намиращи се на около 100 метра от сградата на Общинската администрация. За първите от БСП сигнализираха още преди няколко месеца (ВИЖ ТУК), но отговор така и не получили.

„Същото се случва и на улиците „Граф Игнатиев“ и „Гео Милев“. Вероятно по същия начинн ще се работи в цялата централна градска част. Не е нужно някой да има строително образование, за да прецени, че този тротоар е непроходим. Държим да получим отговор, от Общината го дължат на всички, защото реконструкциите се правят с парите на бургаските данъкоплатци“, заяви още Живко Господинов.

От БСП-Бургас смятат, че ремонтите се извършват по този начин, за да може улицата да е по-широка и сътветно да може да се обособят паркоместа.

Общинският съветник Чанко Мирчев взе отношение по темата за здравеопазването в община Бургас. „Бих попитал общинска администрация за положението на Онкодиспансера. В продължение на години той формираше печалба, а тази година, по моя информация, ще излезе на загуба. Това просто е недопустимо”, заяви Мирчев.

Що се отнася до образованието, той посочи, че приветства средствата, които са отделени, но пита защо не се намалят таксите на детските градини и яслите.

Според колегата му Кирил Петков общинска администрация е длъжна да предоставя по-подробни данни за капиталовата програма. Той обясни, че бизнесът е един от акцентите на тазгодишния бюджет. „Някой може ли да ми каже колко работни места се разкриха?“, попита Петков. Той се зарече да попита и къде отиват приходите от зелената и синята зона. Според него най-логично е те да се ползват за поддръжка на улиците в града.

„Синята зона няма как да е услуга, с какво се увеличи качеството на тази услуга, че се повиши цената с 30 % - за годишен стикер, паяк и скоби? Единствено това е такса спокойствие, която през 90-те години също я получавахме, но тогава на сините стикери пишеше ВИС и СИК, а сега – Община Бургас. Разликата е, че сега няма къде да се оплачем. През месец май ще се увеличи и обхватът на зелената зона в жк „Лазур“. Комплексът ще бъде сполетен от тази т.нар. „услуга“. Колите оттам ще отидат на съседните улици, където паркирането е безплатно, но видите ли и живущите оттам ще поискат платена зона. Ако искате такса спокойствие, ще трябва да платите стикер и при вас ще стане. Но зелената зона, за разлика от синята, работи и през уикенда, така че ще имат възможност живущте да се наслаждават на услугата“, каза още Живко Господинов в края на брифинга.

Общинският председател на социалистите в Бургас представи пред журналистите и новия общински съветник на партията – Радослав Петков. 37-годишният политик влиза на мястото на Евгений Мосинов, който ни напусна внезапно на 5 декември. Петков ще положи клетва като общински съветник на утрешната сесия. Пред бургаските медии той заяви, че до края на мандата, макар и малко време, ще защитава интересите на бургазлии.

В категории: Политика , Бургас