Румен Радев очаква предсрочни избори, брани Елена Йончева и Валя Ахчиева, смята, че има прокурорски чадър над властта

Президентът апелира КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите "да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта"


2018-а бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания, обобщи държавният глава


Президентът Румен Радев заяви, че въпросът не е дали ще има предсрочни избори, а кога ще са те. Държавният глава даде пресконференция заедно с вицето си Илияна Йотова по повод втората годишнина от встъпването им в длъжност.

Радев защити журналистката и депутат от „БСП за България” Елена Йончева, като обяви, че расте убеждението сред българските граждани, че тя е обект на политическо преследване.

Според президента свободата на словото у нас е под заплаха. Пример в тази посока било и случващото се с журналистката Валя Ахчиева (спряха й предаването по БНТ – б.а.). Румен Радев имал информация за репресии и спрямо журналисти в провинцията.

Президентът каза и че би подкрепил нов политически проект, ако той защитава ценностите, за които държавният глава говори.

По повод думи на Радев – че словото е обект на преследване, той бе попитан дали визира обвинението към Елена Йончева (от страна на прокуратурата за пране на пари – б.а.) и дали това означава, че той декларира подкрепа за нея и за нейната позиция – че това е политическа репресия.

На това държавният глава отговори: „Първо, категорично не визирам само г-жа Йончева. Знаете случаите и в БНТ с г-жа Ахчиева, имам информация и за много други журналисти от провинцията, които са преследвани с различни инструменти на властта. Що се отнася до г-жа Йончева – расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън обекта на обвинението. Ето това е огромен проблем. И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда много и тежки въпроси. Г-жа Йончева ли подкара множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ или управляващите по това време, и защо не се търси отговорност от тях? Те са били длъжни да знаят за характера на тази банка. Г-жа Йончева ли запушваше очите, ушите и устите на контролните органи БНБ, МВР, ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща, а не получаващите пари от банката? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност? Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър Икономика”? Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката? Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали и какво са направили с тях? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?”

По думите на президента – тези въпроси ще продължават да тежат и трябва най-сетне да искаме ясен и конкретен отговор.

На питане – дали продължава да поддържа тезата, че в момента България няма нужда от извънредни парламентарни избори, и дали би подкрепил създаването на нов политически проект, Румен Радев отговори: „Въпросът вече не е дали, а кога – по отношение на предсрочните избори. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т. нар. втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации; актуализации на избирателните списъци.
Дали бих подкрепил нов политически проект – да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България.”

Днес президентът отправи отново тежки критики към управлението. По този повод той коментира: „От началото на своя мандат следвам много ясно кредо - законност, справедливост и суверенитет. И това е моята посока. Законността и алтернатива на произвола и лобизма. България затъва в институционална безпътица. Утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим, да пречупим корупцията, да си отвоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта. Да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичко започва с безкомпромисно прилагане на закона.”

В самото начало Румен Радев започна изявлението си с нападение срещу властта: „Уважаеми дами и господа, преди две години с г-жа Йотова бяхме натоварени от вота на 2 милиона българи да поемем отговорните длъжности президент и вицепрезидент на Република България. Днес сме тук да отчетем втората година от мандата. Това бе година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Година, в която президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия.”

След това Радев коментира външната политика и отбраната, „където ролята на президента е най-съществена”. Президентът отчете какви действия е имал и какви срещи е провел с други държавни глави.
Той отново отправи тежки критики към процедурата за избор на нов боен изтребител. Конкурсът бил опорочен – той започнал като състезателна процедура и приключил като фарс. Това злепоставило и нашия стратегически партньор – САЩ, който получил "служебна победа".

Според Румен Радев статистиката на БНБ показва, че е 2018 г. е катастрофа за България по отношение на чуждестранните инвестиции.
Той обвини управляващите в лобистко законодателство, обслужване на бизнес кръгове, съсипване на конкуренцията в икономиката, симулиране на обществен дебат. Доверието в парламента достигнало критично ниско ниво.

Държавният глава смята, че властта действала с проби каква е търпимостта на обществото. Затова и растели харчовете на правителството без санкция от парламента.

Президентът поиска „радикална промяна на политическата среда и на стила на управление”.
Той настоява да се прави не само формална проверка на имуществото на политиците, но и какви пари харчат, както и дали имат подставени лица, с които придобиват фирми и т.н.

Апелирам Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта; в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона”, заяви още Румен Радев.

Той призова политическият елит и партиите да се изчистят от некомпетентните и корумпирани кадри с управленски амбиции.

След журналистически въпрос Румен Радев каза, че не вижда база за партньорство с властта при сегашния курс на управлението.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също имаше изявление и отговаряше на въпроси. Пресконференцията продължи около час и 10 минути. Не малко журналисти не получиха възможност да зададат въпроси. Чуха се коментари, че думата е била дадена само на удобни медии.


В категории: Политика