Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп предложи временна защита на хора, незаконно дошли в САЩ като деца и други групи имигранти, изправени пред депортиране, в замяна на средства за спорната му гранична стена, съобщава AFP.
Предложението на Тръмп да сложи край на 29-дневното частично спиране на работата на американското правителство, предизвикано от спора за финансиране на стената, изглеждаше обречено при пристигането си, като Конгреса го отхвърли въз основа на докладите за съдържанието му преди речта.
Предложението на Тръмп призовава за средства в размер на 5,7 милиарда долара за финансиране на гранична стена, 800 милиона долара за „спешна хуманитарна помощ“ и 805 милиона долара за технология за откриване на наркотици и сигурност на пристанищата.
Той предложи три години защита за 700 000 така наречени „мечтатели“, които бяха докарани в страната незаконно, когато бяха деца, както и за 300 000 други имигранти, чийто статут на закрила изтича.
Но преди речта, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отхвърли предложенията на Тръмп като „компилация от няколко отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива и не представляват искрени усилия за възстановяване на сигурността в живота на хората“.
„Малко вероятно е някоя от тези разпоредби сама да мине в парламента, и взети заедно, те не са ефективни“, каза Пелоси в изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков