Нюкасъл постигна една от най-важните си победи от началото на сезона във Висшата лига. Отборът на Рафаел Бенитес разгроми с 3:0 Кардиф Сити и се изкачи на 17-о място в класирането, измествайки от него "сините птици".

Защитникът Фабиан Шер беше големият герой за домакините. Той вкара първите два гола, след като до момента не се бе разписвал нито веднъж в елита на английския футбол. 

Нюкасъл не спечели нито един от предишните си 5 мача и беше в зоната на изпадащите, с точка по-малко от днешния си съперник. "Свраките" обаче се надяваха да продължат традицията от началото на сезона да нямат загуба срещу друг от последните 7 тима в класирането. 

През седмицата отборът на Бенитес постигна драматичен успех с 4:2 над Блекбърн в преиграването от третия кръг на ФА Къп, но хвърли много усилия, а важни фигури получиха травми. За радост на испанския мениджър, Джамал Ласелс и Фабиан Шер се възстановиха бързо и заеха местата си в центъра на защитата. Айзък Хейдън също попадна в титулярния състав, подреден в системата 5-4-1. Единственият нападател беше Хосе Саломон Рондон, а Айосе Перес и Кристиан Атсу действаха по двата фланга.

TEAM NEWS

Here's how Newcastle United will line up for today's @premierleague game against @CardiffCityFC at St. James' Park. #NUFC pic.twitter.com/neLpTDAfto

— Newcastle United FC (@NUFC) 19 януари 2019 г.
Кардиф Сити пристигна на "Сейнт Джеймсис Парк" като единственият отбор, който в нито един от мачовете до момента не успя да вземе преднина на почивката. Уелсците обаче опазиха вратата си от попадение в 3 от последните 4 двубоя във Висшата лига и това беше повод за оптимизъм.

Мениджърът на гостите Нийл Уорнък беше амбициран да прекъсне серията си от 10 мача без победа срещу Нюкасъл, а освен това търсеше първи успех в седмия му сблъсък с Бенитес. Новината в състава на Кардиф беше появата от първата минута на новото попъление Умар Ниасе, който дойде под наем от Евертън. Отсъстваше обаче капитанът Шон Морисън.

#NEWCAR | #CardiffCity team news!

Brought to you by @1xbet_Eng...#CityAsOne pic.twitter.com/aLog6AyFLd

— Cardiff City FC (@CardiffCityFC) 19 януари 2019 г.
В първите минути преобладаваха нарушенията, а гостите разчитаха основно на дълги пасове към мощния физически Ниасе. Нюкасъл пък се стремеше да действа на висока скорост по двата фланга. След центриране на Мат Ричи топката стигна до Айосе Перес, но неговият удар с глава не затрудни Нийл Етъридж. В 16-ата минута силно изритана от стража на Кардиф топка стигна до Джуниър Хойлет, който стреля неточно с левия крак.

В 24-ата минута Фабиаш Шер се включи напред и преодоля голямо пространство, като влезе в наказателното поле. Последва премерен удар до гредата, който се оказа неспасяем за Етеридж - 1:0.

Малко след гола Шер пострада при едно единоборство и се нуждаеше от медицинска помощ, но се върна на терена. Там неговият отбор вече действаше с повече увереност, а Кардиф, въпреки усилията си да изнесе играта по-напред, не създаде нищо, което да застраши Мартин Дубравка. Единствената сравнително добра възможност се откри пред Виктор Камараса в 44-ата минута, но той прати топката високо в аут.

Веднага след почивката Рондон можеше да вкара втори гол за домакините, но ударът му не се получи. Преди това Камараса получи първия жълт картон в двубоя за умишлена игра с ръка.

Нюкасъл определено доминираше, а Рондон още веднъж се размина с гола. Удар на Айосе Перес също беше спасен, но домакините все пак стигнаха до така важното второ попадение. Отбеляза го не друг, а отново Шер. Швейцарският национал се разписа отблизо, след като Ласелс му свали топката с глава. 

В следващите минути Шер дори можеше да оформи знаменит хеттрик, но не успя да стреля точно след центриране от корнер на Мат Ричи.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА