Втора седмица Бургас е в плен на грипа. Пикът е бил в началото на седмицата. Детските отделения в болниците в региона са препълнени от пациенти. Такава е ситуация и в много други райони на Бългрия.

„Симптомите на сина ми бяха рязко вдигане на температура до 39,7 градуса – разказва пред сутрешния блок на БТВ майка на пациент от Бургас. – Сериозни болки в мускулите. Лекувахме се у дома. В момента сме на лекар, тъй като синът ми е с гнойни налепи”.

Доктор Петко Желязков коментира: „Болните идват на вълни – разказва доктор Петко Желязков. - Вчера бяха в един момент по 10-15, след това – 3-4”.

„Само вчера през кабинета ми са минали 74 човека – разяснява общопрактикуващият лекар доктор Гергана Николова от София.  Само 10 човека бяха дошли с други проблеми. Сериозно е натоварването в дни на грипа. При силно запрашаване, както бе вчера, ситуацията се усложнява още", пояснява той.

София е пред епидемия. В последните два-три дни рязко се повиши броя на болните. Симптомите са много висока температури, болка в мускули и стави. Пациентите са много отслабнали. Обилно изпотяване. Болка и сухота в гърлото и гърдите. Обилно течащ нос. Всичко се случва изведнъж – за час. Внезапно се получава усложнението.

"Подценяваме грипа, защото българина явно е свикнал сам да се лекува.  Големият проблем е, че в съседни държави имат имунизации за рисковите групи, но тук това не се прави. Най-вече защото ваксината не е безплатна. Тук имаме и едно антиваксно настроение. От практиката ми мога да кажа, че пациенти, които са се ваксинирали веднъж, следващата година сами идват и си поставят ваксина", заявява медикът.

"Хубаво е, че в медиите се говори за проблема и хората са предизвикани да вземат мерки. Добре е да се вземе някакъв антипиретик – нещо, което ще повлияе на свалянето на температурата – парацетамол, аспирин. Това като първи действия. Хубаво е да се пият повече течности, не горещи. Не трябва да се опитваме да се изпотяваме, защото се дехидратираме организма си”, обяснява Петко Желязков.

„Мед, лимон, джинджифил, чесън и ябълков оцет. Последните две са природен имуностимулатор, който действа за засилване и възстановяване на имунната система – каза природният лечител Иван Гарабитов. - Иначме спорта е най-доброто естествено нещо, което помага да укрепване на имунната система", казва  лечителят Иван Гарабитов.

"Има комплекси на упражнения, които са много добри за укрепване на опорно-двигателната и имунната система. Проблем №1 е имунната система. При слаба имунна система грипът е на лице. След празниците сме преяли, недопили, недостапи. Това е стрес. Над 90 процента от заболяванията са на психическа основа. Нужно е пречистване на огранизма. Когато човек се разболее, трябва да остане гладен. Храната не ни помага. Така храним вирусите. Хубаво е да се премине на преварена вода. Важно е да се консумират лимони, жито от лимец,, варено или накиснато. Плодове и зеленчуци. Изготвя се специален хранителен режим за пречистване на организма. Това е много важно. Няма болест, която би могла да издържи на пречистването повече от няколко дни. Важно е мисленето – правилно дишане, правилно мислене, правилно пиене на вода. Правят се и елементарни упражнения. Достатъчно е да се правят по две повторения сутрин. Вдишване и издишване с ръкомахане на ръцете във всички посоки. Десетина пъти във всички посоки. Отнема от три до пет минути. Всеки ден като добавяме по няколко до 21 повторения се получава”, допълва Иван Гарабитов.