Двуетажна къща в Пловдив на Пещерско шосе №33, залепена за съседна кооперация, беше съборена вчера със заповед на ДНСК и при засилено присъствие на полицията. Преди да пуснат багера, работниците изнесоха покъщнината, защото собственикът е отказал да освободи имота сам. С разчистването на отпадъците се зае общинското предприятие "Чистота", пише "Марица".

Заповедта за събарянето е от 2010 г. и е издадена заради констатираните нарушения при строежа, обясниха от Дирекцията за строителен контрол. През всички тези години собственикът отчаяно се е борил в съда, за да си спаси дома, но окончателно е загубил битката на 7 януари, когато последната съдебна инстанция постановила решение в полза на държавната институция.

"През 2010 г. незаконното строителство беше в правомощията на ДНСК и районните дирекции, затова оттам е издадена заповед за премахването на сградата. Ние изпратихме на събарянето представител на администрацията, за да пази вещите на собственика, докато той си ги прибере", обясни кметът на район "Централен" Георги Стаменов. От седем години незаконните строежи са под контрола на общините и кметствата.