Самбука е град в Сицилия, Италия, простиращ се на върха на хълм с изглед към средиземноморския остров и близките плажове. Сега може да си купите къща в това великолепно кътче за цената на едно еспресо - т.е за 1 евро, пише CNN, цитирани от сп. "Мениджър".

Управата на града премахва бюрократичните пречки, за да помогне на всеки, който се интересува да си закупи дом в града. Целта е да се съживи местността от обезлюдяване, каквато е тъжната съдба на много селища в Италия. 

Има едно условие обаче - новите собственици трябва да се ангажират в рамките на 3 години да реставрират избрания от тях дом.

Самбука е известен като Град на великолепието, казва кметът на града и добавя, че новодомците няма да бъдат разочаровани от решението си.

Градът се намира в природен резерват, пълен с история. Обграден е от красиви плажове, гори, лозя и планини. Основан от древните гърци, Самбука по-късно е завладян от сарацините, които го превръщат в процъфтяващ търговски център. Сега е един типичен музей на открито, смесица от контрастиращи архитектурни стилове: църкви с кръгли арабски куполи се издигат редом до барокови дворци, украсени с усмихнати херувими, страховити водоловници, извити колони, алегорични статуи и гербове. 

Тук лежи арабската душа на Сицилия. Повечето къщи, които се продават, се намират в района на Сарацин, лабиринт от каскадни и аркадни каменни портали и извиващи се тесни улички. Провинцията е осеяна с руини от езически храмове и арабски кули, гръцки некропол. Двуетажните мавритански жилища, построени с розово-червеникави камъни, които светят при залез слънце, разполагат с вътрешни дворове, пищни палмови градини с портокалови и мандаринови дървета, аркадни входове, цветни стълби, типични сицилиански керемиди и тераси с изглед към зашеметяващия пейзаж.

В ясни дни е възможно да се види планината Сицилия, вулкана Етна и далечния остров Пантелерия от терасата Белведере, където е бил разкошният дворец на Ал Забут, като "пазител на долината".

Очарованието на Самбука се простира и под земята, в „потъналия град“ Качиопо, представляващ лабирин от речни корита, дупки и пещери сред стари кариери от пясък. 

Освен богатата история и култура, които ще ви предложи Самбука, тук може да се насладите и на отлична кухня и великолепно вино, произвеждано по тези земи още от древните гърци. А старите мелници все още произвеждат хляб и макаронени изделия, използвайки традиционни методи и древни сортове сарацинска пшеница. 

Управата на града се надява, че новодошлите ще помогнат да се вдъхне нов живот на града, да се засили местната икономика и да се запазят архитектурните бижута.