Разузнаването на САЩ е засякло успешен тест на руската система за противоракетна отбрана "Нудол", съобщава CNBC. Според информация на тв каналът изпитанията са били проведени през декември 2018 г.

Ракетата е прелетяла около 3 хиляди километра и е поразила цел, долитайки до нея за 17 минути. Това означава, че ракетата е летяла със скорост 10 600 км/ч или близо 3 километра в секунда. 

Американската страна отбелязва, че през 2018 г. Русия два пъти е провеждала тестове на тази система за ПРО, наричана "убиецът на спътници".

Първите изпитания на ракетите от комплекса противоракетна и провокосмическа отбрана А-235 "Нудол". Новата ракета ще може да прехваща балистични ракети и да сваля спътници в околоземна орбита. 

Според американски медии, ракетният комплекс А-235 "Нудол" ще замени комплекса, който е на въоръжение в момента в руската армия А-135 “Амур”, част от противоракетната отбрана на Москва.

Ръководителят на космическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайтън предупреди неотдавна, че Русия и Китай разработват оръжие, което може да заплаши жизнено важни спътници на САЩ. “Те разработват възможности, които ни безпокоят”, заяви Хайтън.