Вековни пясъчни дюни с уникална растителност радват поколения по Българското Черноморие. Природата щедро е раздавала - бели и сиви дюни все още има на много места от най-северната до най-южната точка на крайбрежието. Те са природна забележителност, защитена от два закона, за тях отговарят няколко ведомства, но въпреки това опазването им се оказва трудна, дори непосилна задача.

Джипове паркират върху дюните, къмпингари с нелегални каравани мачкат растения, включени в Червената книга, а виладжии дори загребвали с лопати от някоя 100-годишна дюна, за да носят пясък за басейна си.

Екоинспектори обаче са категорични, че това е нищожно в сравнение с опустошената преди седмица бяла дюна на къмпинг “Смокиня” край Созопол. На 11 януари багер разора над декар от защитената природна забележителност и я унищожи завинаги, показа замерване на геодезисти.

“Много неща съм видяла, но такова брутално посегателство срещу природата не е имало”, казва шефката на РИОСВ в Бургас Тонка Атанасова.

Специалисти от екоинспекцията умуват има ли начин поне малка част от унищожените дюни на “Смокиня” да бъдат възстановени. Те проучват метод, който се прилагал в чужбина, но не хранят особени надежди.

В Холандия успешно

прилагат т.нар. метод

мотор, който тласка

пясък към брега и образува

изкуствени дюни,

за да предпазят от морето градовете в ниската си земя. Нещо много скъпо, струващо милиони евро, което България едва ли може да си позволи.

А имаше време, когато дюните бяха визитната картичка на нашето Черноморие. Стотици българи и чужди туристи още пазят снимки от плажа в Слънчев бряг и Несебър, качени на камили, а за фон - дюните, сякаш е пустиня.

Тези пейзажи с всяка изминала година намаляват въпреки законовите рестрикции за неприкосновеността им като природно богатство.

Според определението в тълковния речник за дюна това е естествен пясъчен хълм в пустиня, край море или другаде. В България пустини няма, не може да се види и другаде. Остават само морето, но след човешката намеса дюните там вече са малко.

А унищожената на плажа “Смокиня - север” се е създавала в продължение на повече от 100 години. 

“Дюните са образувания, които се формират десетки и стотици години. Няма как да натрупаш една камара пясък и тя да стане природна забележителност”, казва Тонка Атанасова.

След случая на “Смокиня” от екоинспекцията ще засилят охраната в защитените територии, които пазят пясъчните дюни. Голяма част от тях обаче попадат в къмпинги и върху частни парцели, което поставя оцеляването им под въпрос и се оказва, че зависят най-вече от съвестта на частника.

Явно за 46-годишния бургазлия Иван Нончев, собственик на 700 кв. метра до плажа “Смокиня”, голямата пясъчна дюна е била по-скоро трън в очите, отколкото радост за душата.

Понеже му закривала част

от гледката към морето,

Нончев неведнъж се

заканвал да я изрине

Той пристигнал на “Смокиня” с луксозна каравана миналото лято. На 2 юли купил за 5000 лв. парцела, който се води изоставена орна земя. 

Шест месеца по-късно срещу 1000 лв. наел багерист и той минал през дюната с нелегален багер.

На 13 януари обаче извършителят и поръчителят са арестувани, повдигнати са им обвинения. Покрай скандала с разораната дюна станаха известни още беззакония в защитената територия.

“Преди седмица в “Смокиня” са унищожени над 1,2 дка 100-годишни бели пясъчни дюни”, каза Тонка Атанасова.

Проверка на “24 часа” разкри, че три каравани в съседство с имота на Нончев са се самонастанили в чужд парцел, чийто собственик живее в чужбина и в който също има бели пясъчни дюни. Човекът подал сигнал чрез пълномощник.

Бургаската екоинспекция ще наложи глоби на собствениците на тези 3 каравани, после ще потърси съдействие от полицията да ги изтегли с техника.

Това остави след себе си багерът, влязъл в къмпинг “Смокиня” на 11 януари. “Унищожени над 1,2 дка 100-годишни бели пясъчни дюни”, каза шефката на РИОСВ - Бургас, Тонка Атанасова .