Английските отбори доминират по пари от тв права на Стария континент, показва проучване на УЕФА. Отборите от Острова заемат 17 места в топ 20 на класацията по пари от телевизията, като за първи път лидерът е английски тим. В интерес на истината те са два - Челси и Манчестър Сити, които са получили по 181 милиона евро.
Третото място е за Манчестър Юнайтед със 180, следва Ливърпул - 179. В Топ 10 влиза дори Борнемут, който е получил 144 милиона евро от тв права. Единственият отбор в топ 10 извън Англия е Барселона, като каталунците заемат седмото място със 154 милиона евро. Реал Мадрид е 12-и със 142 милиона евро, а италианският хегемон Ювентус затваря топ 20 със 122 милиона евро.
В доклада се посочва, че в по-скромните английски тимове като споменатия Борнемут парите от телевизията заемат твърде висок дял от общите приходи, като в конкретния случай става въпрос за 91 процента. В Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед процентите съответно са 21,24 и 27. И трите клуба обикновено оглавяват класациите за най-скъп в света и се радват на глобална подкрепа.