Отава. Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш проведоха телевизионен разговор, в който обсъдиха ситуацията с канадските граждани в Китай. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на премиера, предава агенция TACC.
„Премиерът и генералният секретар обсъдиха незаконното задържане на двамата канадски граждани, налагането на смъртно наказание на трети гражданин на Канада, както и значението на защитата на нормите на международното право, включително дипломатическия имунитет, независимостта на съдебната власт и върховенството на закона“, заявиха от пресслужбата.
Подкрепа за Отава, във връзка със задържаните граждани в Китай, изразиха Австралия, Аржентина, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ и Европейският съюз.
В началото на декември се появи дипломатическо напрежение между Отава и Пекин заради задържането на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванджоу, който съдът освободи под гаранция на 11 декември. По-късно властите в Пекин задържаха двама канадски граждани, които бяха обвинени в извършване на действия, които представляват заплаха за националната сигурност на Китай.
Тази седмица стана известно, че канадския гражданин Лойд Шеленберг е осъден на смърт в Китай за трафик на наркотици. Според първоначалното съдебно решение от миналия месец той е осъден на 15 години затвор. След появата на нови доказателства, утежняващи вината на Шеленберг, беше проведено повторно изслушване. Той стана първият чужденец, осъден на смърт в Китай за последните девет години.

Превод и редакция: Калоян Пенков