Личен асистент ще се грижи и ще води на лекар възрастните хора или инвалиди, които не могат да се обслужват сами. Той ще е безплатен само за хората без доходи, предвижда Законът за социалните услуги, който в петък депутатите приеха на първо четене. Той трябва да влезе в сила от 2020 г.

За инвалидите и възрастните, които имат доходи, се очаква държавата да регламентира такси за помощник и асистент, които ще зависят от възможностите им.

Законът за социалните услуги е третият ключов проект за хората с увреждания. Той предвижда до 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейства, които полагат грижи за инвалиди или възрастни, да може да оставят своя близък в социална услуга или да получат заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90 и повече процента увреждане, първите 14 дни ще са безплатни. Разписани са и други безплатни услуги - обучения за родители на деца с увреждания или други проблеми, превенция на изоставянето на деца, ранната интервенция на уврежданията за деца, подслон за жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни. За да получат достъп до тези социални услуги, хората ще трябва да отидат до общината и там експертите ще преценят коя е подходяща за тях. Социалните услуги, предоставяни от държавата, ще са безплатни за децата, младежите от домовете, както и за хората без доходи.

Ще се направи и карта на нуждите от социални услуги във всяка община. Ще се приеме и Наредба за качеството на социалните услуги, в която ще се определят стандартите. В подзаконова наредба ще бъдат въведени минимални изисквания за заплащането на работещите в социалните услуги.

“Какъвто и закон за социалните услуги да приемем, той ще си остане рамков и пожелателен, ако не го обезпечим финансово”, предупреди левият депутат Георги Гьоков.

“Държавата има ангажимент за финансиране на всички включени в националната карта услуги, като покрива не само разходите за тях, но и тези за насочване към ползването на услугата”, увери социалният министър Бисер Петков.