Броени дни след любовното признание на Мегз в към любимия й Румен Рончев, пловдивският съд отново стана сцена на Море от любов. Този път по време на мярката на съпрузите Стойчо и Ива Ваневи, обвинени в източване на еврофондове. Срещу всеки от съпрузите има повдигнати по две обвинения. Според магистратите има  доказателства, че двойката е автор на престъпленията, за които има повдигнати обвинения. В хода на разследването са разпитани 76 свидетели, някои от тях пред съда, като те потвърждават тезата на обвинението. Четирима от тях, които са създали фирмите, са разказали, че не са упражнявали дейност в тях, а са упълномощили Ива Ванева да се разпорежда с документацията на дружествата.

 

На всичките 101 служители, които са назначени фиктивно, са давани по 20 и 50 лева, за сключване на трудовите договори.

Според съда има опасност Ваневи да се укрият, тъй като имат достатъчни познанства из цяла България.

Има опасност и да извършат друго престъпление, като мотивите за това са свидетелски показания, в които се казва, че съпрузите са инструктирали „работниците” си какво да говорят пред разследващите.

По време на заседанието адвокатите на Ваневи, не оспориха авторството на деянието, но пък бяха категорични, че една по-лека мярка, като домашен арест би била адекватна. Те изложиха факта, че семейството не е осъждано и имат постоянно местожителство в Пловдив, макар адресите в личните им карти да са в София. Един от аргументите за по-лека мярка, бе фактът, че Ваневи имат непълнолетен син, който учи в елитна гимназия под тепетата и за когото няма кой да се грижи.

„Детето ми седи три дена само у дома. Искам да си го гледам вкъщи”, бяха последните думи на Ива Ванева. Тези думи обаче предизвикаха реакция от съдебния състав. Магистратите веднага изпратиха уведомление до закрила на детето.

Не липсваше и любовно обяснение от страна на Стойчо Ванчев, който поиска по-лека мярка, за да бъде със съпругата си.

„Тя е всичко за мен. Моето слънце, моите звезди. Не ни разделяйте. Където съм аз, там е и тя – на работа и удома. Аз пръскам за хлебарки и тя е с мен. Аз съм си в къщи- тя е до мен. Искам да сме си двамата”, заяви Ванчев, след което избухна в сълзи.

Сълзите му обаче не трогнаха съда, който  наложи и на двамата най-тежката мярка за неотклонение спрямо съпрузите.