Бургаският Апелативен съд остави без уважение жалбата на Антоан Подмолов срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за извършени в условията на съвкупност две тежки умишлени престъпления.

На 10 януари т.г., в дома си в село Каменар, без надлежно разрешително разпространил, като предоставил лично на друго лице високорисково наркотично вещество - коноп с нетно тегло 3,893 гр. със съдържание на тетрахидроканабинол 11,6 % на стойност 23,35 лв. под формата на четири броя топчета с неправилна форма, поставени в кутия от цигари с надпис "Марлборо“.

Отново на същата дата в дома си, Подмола държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешително - над 50 бр. ловни патрони, припомня "Флагман".

В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура определи жалбата на Антоан като неоснователна и пледира той да остане задържан по стража. В дома му са намерени 29 хапчета, за които все още не е готова експертизата, но за боеприпасите е ясно, че са ловни патрони. Държавното обвинение предостави протоколи от разпит на трима свидетели, единият от които разпитан по делегация.

Разследващите са взели показанията на мъж от Димитровград, задържан в София с 5 кг. марихуана, който твърдял, че от 6 месеца работи за Подмола и пренася наркотици с автомобила си, за което получава възнаграждение.

Адвокатът на Подмола опонира, че това е защитна теза на задържания в София свидетел, който дори не е привлечен като обвиняем при наличието на това количество наркотици. Защитата оспори и твърденията и на друг свидетел, който видял предаването на цигарената кутия с пакетчета коноп вътре. По думите на защитника от мястото, където твърдял, че се намира свидетелят, е невъзможно да се види описаното действие.

Намерените в Каменар боеприпаси пък били ловни патрони, останали от бащата на обвиняемия, които е бил ловец и имал законно разрешително.

След като се запозна с жалбата на обвиняемия, материалите по делото и становищата на страните и след проверка на атакуваният съдебен акт въззивният състав намери жалбата за неоснователна и потвърди определението на първоинстанциония съд. От събраните до момента данни по делото може да аргументира обосновано предположение, че задържаният Подмолов е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Предстоят обаче още действия по разследването. Според съда изтъкнатите доводи на защитата за недоказаност на деянията не изискват по-задълбочено обсъждане, защото касаят въпроси, свързани с разглеждането на делото по същество. Антоан Подмолов е подведен под отговорност за тежки умишлени престъпления, за които законът е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. 

Изводът за опасност от извършване на друго престъпление се обосновава с факта на осъществените в миналото на обвиняемия Подмолов престъпления, макар за тези осъждания да е реабилитиран по право. Налице е опасност от укриване предвид тежестта на наказанията. Апелативният съд е преценил, че тези обстоятелства изискват да се вземе най- тежката мярка за неотклонение. Тя е съответна на високата степен на обществена опасност на деянията и ще обезпечи приключването на наказателното производство в разумен срок. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

снимка: burgas24.bg