Нужна е реформа на прокуратурата, няма борба с корупцията по високите етажи на властта

За себе си не се притеснявам от репресии, но правото може да бъде погазено заради нечия политическа поръчка, смята Тодор Байчев


Пиша „Слаб” (2) на Сотир Цацаров в това отношение и „Добър” (4) за цялостната му дейност, казва народният представител от „БСП за България”


Бургаският депутат Тодор Байчев заговори за радикална реформа на прокуратурата и МВР. Това се вижда от прессъобщение, разпространено от БСП, по повод дебатите в сряда върху ветото на президента във връзка с т. нар. тайни арести.
„Без радикална реформа, на прокуратурата и МВР не следва да се дават нови правомощия, които могат да станат инструмент за нови репресивни и корупционни злоупотреби.  Ще  подкрепим  ветото на президента“, са думите на Байчев според пресцентъра на БСП.
Това стана повод да потърсим бургаския народен представител за коментар на ситуацията около прокуратурата.

- Г-н Байчев, пресцентърът на БСП Ви цитира, че искате радикална реформа на прокуратурата. Това официална позиция на партията ли е, защото Вие май сте първият, който повдига въпроса?
- Това е моята официална позиция, но е извадена от контекста на изказването. Аз казвам, че преди да направим тези реформи (свързани с „тайните арести” – б.а.), които са на практика отстъпление от някакви права, и да дадем повече права на прокуратурата и на полицията, подчертавам, първо тези две системи трябва да бъдат реформирани. А що се отнася до това, че се нуждаят от реформа – не го твърдя само аз. Това си е изискване на Евросъюза и на Европейската комисия, така че няма различие. Просто изказах това, което се изисква от нас от много години. Има и един доклад на европейски прокурори от 2016 г., който казва, че има тотална липса на борба с корупцията по високите етажи на властта. А борбата с корупцията  и изобщо с престъпността е функция на прокуратурата. Така че тази забележка, която ни се прави от Европейската комисия и от европрокурорите подкрепят моите думи, че има нужда от реформа.

- Добре, но БСП досега винаги е била доста предпазлива по отношение на прокуратурата. Ръководството на партията не иска радикални реформи, защо така?
- Първо трябва да уточним какво значи „радикална реформа”.

- Да, какво значи „радикална реформа”, какво имате предвид?
- Всъщност аз не съм употребил израза „радикална реформа”, но както и да е…

- Така Ви цитират от пресцентъра на БСП, дори е сложено в кавички.
- Щом така е цитирано – добре. Това, за което най-вече наблягаме, е прокуратурата да изпълнява своите основни функции, които са и вменени по Конституция – да следи за спазването на законността, да упражнява надзор за законосъобразното провеждане на разследването, да привлича към отговорност лица, които са извършили престъпления и да поддържа обвинения по наказателни дела и т.н.; тъй като ние често се обръщаме към прокуратурата, но невинаги тя е отзивчива и приема сигналите за достоверни.

- Вие казвате, че прокуратурата на практика не си върши работата.
- Не в степента, в която й е вменено.

- Това обаче не означава, че искате реформа, а просто прокуратурата да си върши работата.
- Така или иначе в една или друга степен реформи ще има и ще бъдат предприети тези реформи, тъй като реорганизацията на прокуратурата на практика е неизбежна заради демографските тенденции. Реформата в прокуратурата, даже бих казал и в съдебната система трябва да върви в съответствие с намаляване и на държавната администрация. От тази година трябва да бъдат закрити териториални поделения мисля в Дряново, в Трявна, а това в Габрово ще се запази…

- Това е друг въпрос. Вие искате реформа, понеже има опасност от репресии, ако цитираме контекста на изказването Ви в парламента във връзка с ветото на президента. Доколкото разбирам, Вие се опасявате, че прокуратурата извършва репресии.
- Не съм казал такова нещо. Има възможност за недобросъвестно използване на закона. Контекстът на изказването ми е съвсем друг. Аз казвам, че трябва да бъдат прецизирани процесуалните норми и да бъдат описани действията, които трябва да бъдат преследвани съгласно параграф 7, който ние атакувахме, тъй като считам, че разширеното тълкуване ще бъде използвано недобросъвестно от някои представители дали на прокуратурата или на следствието, не мога да кажа.

- Всъщност прокуратурата ще има право да спира арестант да се обажда на определени лица за 48 часа.
- Да. Това ще става по разпореждане на прокуратурата. Но искам да кажа, че в момента се твърди, че това нещо ще се използва само и единствено за борба с тероризма и с организираната престъпност. Но нали разбирате, че след като не е записано в закона, няма как да се знае и да се използва само в тази му част от който и да било прокурор.

- А, г-н Байчев, Вие притеснявате ли се от прокуратурата? Има много опасения, че държавното обвинение действа репресивно спрямо хора, които всъщност не са извършили престъпления.
- Лично аз за себе си не се притеснявам. Но се притеснявам, че правото може да бъде погазено за сметка на изпълнението на нечия политическа поръчка.

- А оценката Ви за дейността на главния прокурор Сотир Цацаров вече в края на мандата му каква е?
- „Добър” по шестобалната система.

- Как така „Добър”, като няма борба с корупцията по високите етажи на властта? Кое е доброто?
- Това, че няма борба с корупцията по високите етажи на властта, не означава, че прокуратурата в останалата си част не си е вършила работата. Дайте да си го кажем, защото не само корупцията е престъпление. Има достатъчно други престъпления, които…

- Ние обаче говорим за главния прокурор, а не за прокуратурата като цяло. От него зависи каква ще е борбата с корупцията по високите етажи на властта.
- Ако въпросът ви е конкретно, само и единствено за корупцията по високите етажи на властта, то оценката би трябвало да бъде „Слаб” 2. Аз му давам оценка „Добър” за цялостната дейност, която е извършвал като главен прокурор.

- Т.е. на Сотир Цацаров пишете „Слаб” 2 за борбата с корупцията по високите етажи на властта.
- Да. За съжаление нямаме ефективни присъди по отношение корупция по високите етажи на властта. Или изпадаме в другата хипотеза – че в България не съществува корупция по високите етажи на властта.

- Което не е реалистично…
- Което е несериозно, меко казано.

В категории: Политика