Юбилейните чествания започнаха по обед пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани в парк "Розариум". Почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада прие заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Община Казанлък
Той честити празника на казанлъчани с думите:“Следвайте примера на Вашите велики предшественици, жителите на хубавата Розова долина и прекрасния български град Казанлък, които в редовете на 23-ти пехотен Шипченски полк написаха едни от най-славните, най-красивите, но и най-трагичните страници от българската бойна история!“.
Община Казанлък
В словото си министър Каракачанов заяви: „Войниците на 23-ти пехотен Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на майка България.“. Той припомни великите бойни подвизи на славния полк в Балканските и двете световни войни и обърна внимание на историческия факт как полковия химн остава вечната бойна песен на българските войни.


„Днес химнът на Българската армия „Велик е нашият войник“ се изпълнява в своя оригинал: „И днес при Охрид той стои на бойния си пост, готов да срещне всеки враг със старшния си вик „На нож!“, посочи вицепремиерът. „Българският народ, а най-вече българският войник е воювал за своите ценности, които са изградени от неговата православна християнска вяра и ценности, изградени от съзнанието му, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно под един покрив, в една държава.“, отбеляза Каракачанов.
Община Казанлък
„Това са идеали. Това са каузи.“, заяви той. На всички военнослужещи военният министър пожела не само добре да познават бойната история на 23 ПШП, „но да бъдат не по-малко смели и жертвоготовни в името на Майка България.“.

Към младите пред паметника Каракачанов се обърна с думите: „Нека не забравяме, че преди да имаме едни или други разбирания за живота, ние принадлежим на едно цяло, на една общност.
Община Казанлък
Тази общност се нарича целокупен български народ. Няма по-голяма ценност и няма по-велика цел от това народът да бъде единен, за да може да побеждава, да успява и да живее по-добре.“, каза заместник министър-председателят пред събралите се родолюбци.

Военният министър връчи 5 високи отличия със своя заповед „За съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия, за разпространение и утвърждаване на българските традиции, за военно-патриотично възпитание и по повод 130 г. от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк“.
Община Казанлък
С юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени кметът на община Казанлък Галина Стоянова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, Старозагорският митрополит Киприан, областният управител на Област Стара Загора Гергана Микова и инж. Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“АД.

Заупокойна молитва, в памет на загиналите хиляди смели българи отслужи отец Петко Мотев, в съслужие с казанлъшки свещеници. Архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия прочете Благодарствен адрес от Негово Високопреосвещенство Киприан, в което митрополитът честити Атанасовден и казва: „Заставайки пред строя на Българската армия, поднасяме нашата дълбока благодарност към Вас, министър Каракачанов и г-жо Стоянова, по чиято инициатива ни удостоявате с това единствено по рода си отличие, чест е за нас да приемем този юбилеен медал!“. „Крепко здраве, дългоденствие, духовни сили и благополучни успехи на всички присъстващи!“, пожела Киприан.
Община Казанлък
В почетен строй със своите знамена пред паметника застанаха блокове на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военният духов оркестър, представители от Съюза на офицерите и сержанти от резерва и запаса, Съюз на запасните офицери, Съюз на ветераните от войните, Съюз на възпитаниците на военните на Негово величество, Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков“, Клуб „Петър Константинов“, Тракийско дружество"Капитан Петко Войвода", Регионален клуб "23-ти пехотен Шипченски полк" към

Национално движение "Традиция“, Национално движение „Русофили“, възпитаници на казанлъшки училища, родолюбиви граждани. С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя участниците в честванията за 23 ПШП почетоха саможертвата на казанлъшките герои.

Честването на 130-годишнината от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

В Инициативния комитет участват командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, редставители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

В тържествата се включиха още генерал Андрей Боцев, началник на отбраната на Република България, Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“, автор на историческия разказ „Каймакъ - Чаланъ“,

Почетните граждани на Казанлък Николай Ибушев, Теодосий Теодосиев, Едрю Едрев, вписаните в Почетната книга на Казанлък д-р Косьо Зарев, Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Костадинка Димитрова, генерали, запасни офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на населени места, общински съветници, ученици от казанлъшки училища и родолюбиви граждани.