200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година

Много голяма част от жителите на Айтос се изнасят в чужбина от години


Повечето от новородените са изплакали в Кипър, Дания, Испания, Гърция, Франция, Турция, САЩ и др


300 граждански бракове са сключили граждани на община Айтос през 2018 година, сочи статистиката на Дирекция „АПИО" в Общинска администрация - Айтос, цитирана от вестник Народен приятел. 60 от актовете за граждански брак са пресъставени, тъй като бракосъчетанията са сключени в чужбина.

Ще припомним, че през лятото на миналата година беше регистриран своеобразен бум -  средно по шест-седем брака дневно се сключваха през месец юли в Ритуалната зала на Община Айтос. Повечето от двойките заминаваха или вече работеха в Германия. Имаше „младоженци", които от 20 години са живели без брак и точно в летните месеци на 2018-а поискаха да чуят Менделсон.

През миналата година в Община Айтос са пресъставени и 200 акта за раждането на деца, чиито майки са с айтоски адрес, но живеят в чужбина и там са родили своите рожби. Повечето от новородените са изплакали в Кипър, Дания, Испания, Гърция, Франция, Турция, САЩ и др. През 2017 година броят на пресъставените актове е бил 161. Няма точна статистика за броя на родените айтоски бебета у нас, защото младите майки раждат най-вече в Сливен и Бургас.

По-малко са починалите в община Айтос през 2018 година - 250 души, през 2017 година броят им е бил 287.

В категории: Айтос